Owszem, jakieś podstawy miałam. Mniej więcej wiedziałam jak taki placek powinien wyglądać i co mniej więcej powinno na nim się znaleźć. Ale to wszystko. Postanowiłam więc zrobić cygański placek tak trochę po mojemu. I wyszedł naprawdę pyszny. Najciekawsze było to, że babcia zjadła kawałeczek i orzekła- no przecież to mój placek. Nie, mój był dużo gorszy, twój jest lepszy. Czy może być lepsza recenzja?
Prosty, pełen bakalii, smakowity, bardzo kruchy, długo trzymający świeżość i idealny smak. Wspaniale pasuje do gorzkiej kawy i herbaty. Umilcie sobie tą kiepską pogodę i upieczcie takich placek. Poprawa humoru zdecydowanie gwarantowana. A jak do tego doda się spontaniczne zakupy, i spacer w deszczu? Pełnia szczęścia.
Z podanych składników szybko zagniatam kruche ciasto. Chłodzę je w lodówce minimum pół godziny.
Wszystkie bakalie zalewam wrzątkiem, zostawiam na pół godziny, odcedzam. Morele, figi i migdały siekam na mniejsze kawałki. Białko oddzielam od żółtek. Ubijam sztywną pianę z białek, żółtka ukręcam na jasny krem, dodaję bakalie, mieszam. Na końcu delikatnie łączę wszystko z pianą.
Ciasto wałkuję, staram się jak najmniej podsypywać mąką. Przekładam ciasto na formę do pieczenia ( polecam taką z odpinanym dnem) wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą, odcinam nadmiar, formuję wysoki brzeg, lekko nakłuwam ciasto. Posypuję odrobiną bułki tartej, wykładam nadzienie. Wkładam placek do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i piekę około 30 minut.
Moje rady:
Z resztek ciasta można wykroić małe ciasteczka i udekorować nimi wierzch placka.
Nadzienie brzmi i wygląda zachęcająco 🙂
naprawdę jest pyszne:)
Bardzo ciekawy przepis. Wygląda pysznie 🙂
Bardzo dawno temu dość często piekłam placek cygański, ale było to na pewno ciasto biszkoptowe z dodatkiem bakalii i sporą ilością suchego maku. Gdzieś w kajecie mam zapisany ten przepis, ale zbyt dokładnie nie pamiętam. Był smaczny:)
polecam serdecznie:)
W mojej rodzinie to właśnie kruche ciasto, szukając przepisów trafiałam jednak na takie biszkoptowe placki z bakaliami. Czyli wspólne są tutaj bakalie 🙂
Ale ciekawe 😀 Bakaliowe nadzienie kojarzy mi się nieco z mince pies, ale tam jest jeszcze dodatek alkoholu 🙂
Haha babcia pewnie Cię sprawdzała czy sobie poradzisz 😀
😉
całkiem możliwe 😉
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, fajny pomysł z tymi kwiatuszkami na wierzchu
Wygląda bardzo ciekawie i te bakalie…pycha 🙂
Chyba każdy chciałby usłyszeć takie słowa od babci! 🙂
😉
Dziękuję 😉
😉
Smakowity i ciekawy przepis 🙂
Wygląda tak pysznie! Ale mi smaka narobiłaś 🙁
ha! i taki komplement od babci usłyszeć to dopiero…! Ja co prawda usłyszałam, że moje faszerowane cukinie są dużo smaczniejsze od tych które przyrządziła mama wg mojego przepisu, ale taki komplement też mnie podbudował! ♥
🙂
🙂
musi świetnie smakować 🙂
🙂
Ciekawe dlaczego tata zapamiętał, że cygański:)Mazurek dobry mógłby z niego być:)
bo tak babcia go nazwała 😉
Jakie świetne ciasto 🙂
Wygląda bardzo pysznie! Twój Tata musiał być przeszczęśliwy 🙂
ale bym zjadła;D
Nie znam, ale wygląda pysznie ☺
Grunt, że wyszedł. 😀 Moja babcia upiekła ciasto drożdżowe, a jak by tego było mało, to na Wielkanoc Sernik! Aż wierzyć się nie chce. Kilka lat gadania się spełniło.
Mega bakaliowe ciacho, takie lubię -:)
Nie znam takiego ciasta, ale lubię bakalie, więc na pewno smakuje pysznie 🙂
😉
warto upiec:)
😉
jest do tej pory zadowolony 🙂
😉
😉
moja babcia to już 10 lat nic nie piecze.
Skusiłabym się na kawałek takiego ciacha 🙂
😉
Nadzienie to istna poezja!
🙂
Widzę, ze babcia tajemnicza 😀
Placek cygański… nazwę kojarzę ale ciasta samego w sobie już nie 🙂
🙂
😀
Warto odświeżać stare przepisy… ja też mam kilka takich rarytasów babcinych, które niestety nie chcą wyjść tak dobre jak by się chciało…
🙂
To naprawdę wspaniała propozycja.
Bardzo mi się podobają takie smaki.
Placek smakować obłędnie.
Podany wspaniale i smakowicie. Nic, tylko jeść!
Pozdrowionka serdeczne! 🙂
Super wygląda! Musiał być pyszny 🙂
Nigdy takiego nie jadłam. Wygląda smakowicie:)