
Mleko delikatnie podgrzewam przez 3-4 minuty. Dodaję do niego drożdże i cukier, odstawiam na 5 minut.
W misce łączę mąkę z sodą, solą i cynamonem, dodaję drożdżową mieszankę i dokładnie łączę składniki trzepaczką. Ciasto na racuchy zostawiam na minimum pół godziny.
Rozgrzewam masło klarowane, na patelnię wylewam ciasto, formuję małe racuszki. Smażę je aż z wierzchu zrobią się ścięte, przewracam je na drugą stronę i dosmażam niepełną minutę.
Na drugiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam pokroje w plasterki brzoskwinie, smażę około 2 minut, dodaję miód, mieszam, zdejmuję z patelni, podaję z racuchami.
Ślinka leci na sam widok 🙂
I ja mam takie zdanie o kuchni brytyjskiej. Albo skojarzenie "chleb" (czyli tostowa buła) z solonym masłem (u nich masło zawsze jest solone). Ale do tych skojarzeń należy też brownie 🙂
Crumpets nigdy nie jadłam, ale czas spróbować. Albo z brzoskwiniami, albo może ze śliwkami? 🙂
Chyba ich nie jadłam xD
🙂
nie jest to u nas wyjątkowo popularne danie:)
Brownie to chyba amerykańskie ciasto? A angielskimi słodkościami to kojarzy mi się głównie pudding 😉
Śliwki, jabłka, gruszki, każdy owoc będzie pasować 🙂
oj nie jadłam:)
Niektórzy o nim nie słyszeli 😉
spróbuj 😉
mnie uświadomił Jamie Oliver 🙂
Pierwszy raz słyszę o takich placuszkach, ale bardzo chętnie je przygotuję. Już zapisuję przepis:)
Cynamon daje taki aromat jaki lubię 🙂
O jedzonku zawsze dobrze się czyta 💜, a szczególnie takim jesiennym i cynamonowym.
🙂
🙂
🙂
Wygląda tak pysznie, że aż ślinka cieknie 🙂
🙂
Pysznie wygląda 🙂
🙂
Ciekawostka, z chęcią bym spróbowała ☺
Świetny pomysł na śniadanie 🙂
😉
😉
spoko:D
Takiej wersji racuchów drożdżowych nie jadłam 🙂
polecam 🙂
Brzoskwinie lubię także … 🙂
😉
Ciekawy przepis koniecznie muszę wypróbować 🙂
🙂
Ale pyszności. Moje smaki 🙂