Śniadania na słono

Cynamonowy crumpet z brzoskwiniami

1 Min. czytania
Brytyjska kuchnia ma to do siebie, że nie jest uważana, za najsmaczniejszą na świecie. Zazwyczaj kiedy myślimy o brytyjskich specjałach do głowy przychodzą nam słynne zestawy – ryba plus frytki, albo kiełbaski na śniadanie z pomidorami, fasolką, jajkiem sadzonym i tostami. Niektórzy też wspomną tradycyjny świąteczny pudding, albo niedzielną pieczeń. No i oczywiście słynne truskawki z bitą śmietaną. Zasadniczo myśląc o brytyjskiej kuchni widzimy gotowce i byle jakie jedzenie. A czy próbowaliście śniadaniowego przysmaku, o wdzięcznej nazwie Crumpet? Jeżeli ich nie znacie, to znak, że musicie je sobie przygotować na poranny posiłek. Crumpet to placek, drożdżowy, ale dość oryginalny. Do ciasta nie dodajemy jajek, dajemy za to dodatkowo sodę oczyszczoną. Placki wychodzą dość wytrawne w smaku, wyraźnie drożdżowe, bardzo smaczne. Smakują i na słodko, i na wytrawnie. Ja przygotowałam swoją wersję na słodko. Z cynamonem, a na dodatek dobrałam brzoskwinie, które podsmażyłam na maśle z dodatkiem miodu. Placki są bardzo sycące, i wyjątkowo pyszne. Nie są zbyt skomplikowane, aczkolwiek jak każde drożdżowe ciasto, potrzebują nieco czasu by urosnąć. Ale to jedyna niedogodność. Po prostu sami musicie spróbować.

Składniki:

300 ml mleka
200 gramów mąki pszennej
1 łyżka suszonych drożdży
1 łyżeczka sody
1 łyżka cukru pudru
Szczypta soli
Łyżeczka cynamonu
Masło klarowane

Do podania:
2 brzoskwinie
1 łyżka masła
2 łyżki miodu

Mleko delikatnie podgrzewam przez 3-4 minuty. Dodaję do niego drożdże i cukier, odstawiam na 5 minut.
W misce łączę mąkę z sodą, solą i cynamonem, dodaję drożdżową mieszankę i dokładnie łączę składniki trzepaczką. Ciasto na racuchy zostawiam na minimum pół godziny.
Rozgrzewam masło klarowane, na patelnię wylewam ciasto, formuję małe racuszki. Smażę je aż z wierzchu zrobią się ścięte, przewracam je na drugą stronę i dosmażam niepełną minutę.
Na drugiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam pokroje w plasterki brzoskwinie, smażę około 2 minut, dodaję miód, mieszam, zdejmuję z patelni, podaję z racuchami.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Pieczony omlet z Parmezanem

15 minut Min. gotowania
Nie jestem największą na świecie fanką nowinek technicznych. Do wielu rzeczy muszę dojrzeć i ocenić, czy naprawdę tego potrzebuję. Ale przyznaję, air…
Śniadania na słono

Omlet z groszkiem

5 minut Min. gotowania
Dziś będzie śniadaniowo, tak na dobry tydzień. Omlet z groszkiem, mozzarellą i szynką, czyli śniadaniowy miks samych pyszności. Przyznaję, w kwestii śniadań,…
Śniadania na słono

Pakistański pudding ryżowy

20 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam Was na przepyszne śniadanie. Śniadanie z drugiego końca świata, które na pewno da Wam wiele satysfakcji. Myślę, że sprawdzi się…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.