Ciasta

Cynamonowy kruszonkowiec z rabarbarem

1 Min. czytania
W mojej kuchni obowiązkowo musi być miejsce dla rabarbaru. Rabarbarowe ciasta szczerze wręcz wielbię. Najczęściej robię kruchy placek z rabarbarem i kruszonką. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto nieco inaczej. Miękki spód połączyłam z bardzo chrupiącą cynamonową kruszonką. Wyszło naprawdę pyszne ciasto, od którego ciężko się oderwać.Miękki, bardzo miękki spód, następnie kawałki kwaskowatego rabarbaru i masa pysznej kruszonki. nie wiem jak Wy, ale ja jestem uzależniona od kruszonki. To bardzo miłe uzależnienie. To ciasto umilało mi niedzielny wieczór po wizycie w teatrze. Nie ma nic przyjemnego niż po wspaniale spędzonej niedzieli usiąść z kawałkiem ciasta i zatopić w książce. Magiczne chwile. I jakoś łatwiej znieść poniedziałkowy deszcz.

Składniki:
100 gramów masła
5 łyżek cukru kokosowego
250 ml śmietany 18 %
100 ml mleka
1,5 szklanki mąki pszennej 750
1duże jajko
Aromat śmietankowy
Łyżeczka proszku do pieczenia
 2 laski rabarbaru

Kruszonka
80 gramów masła
120 gramów mąki pszennej 750
4 łyżki cukru kokosowego
Łyżka cynamonu

Ucieram jajko z 4 łyżkami cukru kokosowego, dodaję masło i ucieram na krem. Śmietanę łączę z mlekiem i olejkiem śmietankowym, dodaję do masy jajeczno-maślanej.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników, ucieram ciasto.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto.
Rabarbar myję, usuwam zdrewniałe części, kroję na kawałki, układam na cieście i posypuję łyżką cukru.

Masło roztapiam. Mąkę mieszam z cukrem i cynamonem, dodaję masło i zagniatam kruszonkę. Posypuję nią wierzch ciasta, piekę placek przez 40 minut w 175 stopniach.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

54 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.