Ciasta

Czekoladowce z jabłkami i orzechami

1 Min. czytania

Jeszcze tydzień temu spacerowałam po stolicy w krótkim rękawku, a dziś siedzę szczelnie opatulona kocem. Jest mi zimno. Pomaga kubek gorącej herbaty z imbirem i skandynawski kryminał w ręku. Pada deszcz. Brakuje mi czekolady, dużej dawki czekolady. Idę do kuchni, biorę dwie babeczki, mocno czekoladowe. Tak, od razu lepiej. Wyraźny czekoladowy smak, delikatna słodycz jabłek, orzechy i nutka cynamonu. Kwintesencja jesieni w małym ciastku. Jeszcze szczelniej owijam się kocem, włączam ulubioną jesienną płytę Archive i sięgam po kolejne ciasteczko. Robi się je szybko, więc śmiało, biorę jeszcze jedno….

Składniki:
350 gram mąki pszennej
1 duże jajko
4 łyżki masła
4 łyżki kakao
150 ml mleka
75 gram cukru
proszek do pieczenia
parę kropel esencji waniliowej
2 jabłka
 3 garści orzechów włoskich
2 garści rodzynek
Cynamon
Masło przekładam do rondelka, dodaję mleko, 3 łyżki kakao, cukier i parę kropel esencji waniliowej-można dodać aromat. Gotuję całość aż wszystkie składniki się połączą. Zostawiam do przestygnięcia.

Kiedy czekoladowa masa stygnie zalewam rodzynki wrzątkiem, orzechy siekam-część zostawiam do dekoracji prażę chwilę na suchej patelni. Jabłka obieram, kroję w kostkę, zasypuję cynamonem. Jabłka łączę z orzechami i rodzynkami.

Zostawiam 2 łyżki masy czekoladowej, resztę łączę z jajkiem. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem, mieszam dość niedbale. Masą napełniam formę do muffinek do 1/3 wysokości. Na ciasto wykładam po łyżce nadzienia, zakrywam ciastem. Czekoladowce piekę około 15 minut w 185 stopniach.

Do pozostałej masy czekoladowej dodaję łyżkę kakao, podgrzewam. Polewą polewam przestudzone ciastka, dekoruję resztą orzechów. I zajadam. Gwarantuję, na jednym się nie skończy.

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.