Ciasta

Czekoladowce z jabłkami i orzechami

1 Min. czytania

Jeszcze tydzień temu spacerowałam po stolicy w krótkim rękawku, a dziś siedzę szczelnie opatulona kocem. Jest mi zimno. Pomaga kubek gorącej herbaty z imbirem i skandynawski kryminał w ręku. Pada deszcz. Brakuje mi czekolady, dużej dawki czekolady. Idę do kuchni, biorę dwie babeczki, mocno czekoladowe. Tak, od razu lepiej. Wyraźny czekoladowy smak, delikatna słodycz jabłek, orzechy i nutka cynamonu. Kwintesencja jesieni w małym ciastku. Jeszcze szczelniej owijam się kocem, włączam ulubioną jesienną płytę Archive i sięgam po kolejne ciasteczko. Robi się je szybko, więc śmiało, biorę jeszcze jedno….

Składniki:
350 gram mąki pszennej
1 duże jajko
4 łyżki masła
4 łyżki kakao
150 ml mleka
75 gram cukru
proszek do pieczenia
parę kropel esencji waniliowej
2 jabłka
 3 garści orzechów włoskich
2 garści rodzynek
Cynamon
Masło przekładam do rondelka, dodaję mleko, 3 łyżki kakao, cukier i parę kropel esencji waniliowej-można dodać aromat. Gotuję całość aż wszystkie składniki się połączą. Zostawiam do przestygnięcia.

Kiedy czekoladowa masa stygnie zalewam rodzynki wrzątkiem, orzechy siekam-część zostawiam do dekoracji prażę chwilę na suchej patelni. Jabłka obieram, kroję w kostkę, zasypuję cynamonem. Jabłka łączę z orzechami i rodzynkami.

Zostawiam 2 łyżki masy czekoladowej, resztę łączę z jajkiem. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem, mieszam dość niedbale. Masą napełniam formę do muffinek do 1/3 wysokości. Na ciasto wykładam po łyżce nadzienia, zakrywam ciastem. Czekoladowce piekę około 15 minut w 185 stopniach.

Do pozostałej masy czekoladowej dodaję łyżkę kakao, podgrzewam. Polewą polewam przestudzone ciastka, dekoruję resztą orzechów. I zajadam. Gwarantuję, na jednym się nie skończy.

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.