To ciasto z przepisu Nigelli Lawson. Kiedy widzę połączenie malina-czekolada i kawa, to już, przepadłam! To ciasto z kategorii tych błotnistych, wilgotnych. bardzo czekoladowych. Bardzo podobne do brownie. Ale z ciekawym , kawowym aromatem. A wiadomo, jesienią kawa i czekolada, to duet, który potrafi poprawić każdy kiepski nastrój.Jako, że ciasto robi się naprawdę szybko, zróbcie je po pracy, w środku tygodnia. Kiedy za oknem pada deszcz, w piekarniku będzie rozkosznie pachniało czekoladą i kawą. Ten aromat wprowadzi Was w błogi, jesienno-wieczorny nastrój. Ja powtarzam sobie na nowo odcinki Młodego Papieża. Robię sobie wieczorne maratony, więc ciasto, kocyk, ulubiona herbatka, serial i ten wspaniały czekoladowy zapach… Zapomnijcie się i Wy, na przekór szaremu dniu.
Składniki:
150 gramów gorzkiej czekolady
2 duże jajka
200 gramów mąki pszennej
150 gramów masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 czubate łyżki gorzkiego kakao
80 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
2 pełne łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej
Szczypta soli
250 gramów malin
Cukier puder
Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy
Maliny przepłukuję na sitku.
Do garnka z grubym dnem wkładam masło, pokruszoną czekoladę, kakao, cukier, wanilię i kawę. Dolewam 6 łyżek wody. Gotuję aż składniki się idealnie połączą, odstawiam na kwadrans do wystudzenia.
Do zimnej masy dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Dokładnie łączę wszystkie składniki, ciasto będzie dość rzadkie.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wylewa połowę ciasta do formy, wysypuję na wierzch maliny, przykrywam resztą ciasta. Placek piekę 35-40 minut w 185 stopniach.
Zimne ciasto, posypuję cukrem pudrem.
O matko jak ja kocham takie połaczenia smakowe- coasto wygląda po prostu obłednie <3
*ciasto
Przyznam, że chętnie bym teraz zjadła takie ciasto.
ciekawe ciasto
🙂
🙂
Dziękuję 🙂
to mi daj kilogramami:D
Chętnie zjadłabym, połączenie czekolady i malin jest genialne 🙂
leci!
😉
Maliny i czekolada to połączenie idealne 🙂
Uwielbiam takie ciacha ☺
Genialne!
Czekolada, kawa i maliny to pyyyszne połączenie.
Kiedyś uwielbiałam Nigelle 😀 Ciasto musi być pycha 🙂
Świetne połączenie 😉
Na pewnko smakuje równie dobrze jak wygląda 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
Myślę, że zjadłabym od razu połowę 😀
Wypróbuję 🙂