![](https://rhubarbaby.pl/wp-content/uploads/2018/08/38511573_2219490001609182_4945710405335908352_n.jpg)
Bardzo lubię klasyczne schabowe. Ale lubię też wersję duszoną. I taką przygotowałam wczoraj na obiad. Wczoraj były pyszne kotlety z duszonego schabu, z dużą ilością kremowego sosu, o delikatnie cebulowym smaku. To danie robi się zaskakująco szybciej, i zdecydowanie brudzi się jego produkcji mniej naczyń. Przy schabowych z panierce potrzebne są osobne talerzyki na rozbite jajka, bułkę tartą i mąkę. No i deska do rozbicia kotletów… Tutaj idziemy na skróty, pyszne danie dostajemy minimalnym nakładem pracy. Mamy w końcu lato, wolny czas milej spędza się na spacerze, a nie w kuchni. Ja po wyjątkowo przyjemnym weekendzie, nie mogę doczekać się końcówki tego tygodnia. Mam masę planów i odliczam dni, byleby był już czwartek! Byleby już był ten czwartek! A potem piątek, sobotę i niedziela…..
Składniki:
4 kotlety ze schabu bez kości
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki śmietanki kremówki
Niepełna szklanka bulionu wołowego
Słodka papryka- pół łyżeczki
Sól
Pieprz
Czubata łyżka mąki
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ziela angielskie
2 listki laurowe
Do podania : ziemniaki, i mizeria
Kotlety opłukuje, posypuję solą i pieprzem, lekko oprószam mąką.
Na patelni rozgrzewam olej, wkładam kolety i podsmażam je po 2 minuty z każdej strony. W międzyczasie siekam drobno cebulkę i czosnek, dodaję na patelnię i podsmażam około 5 minut na małym ogniu.
Zawartość patelni zalewam bulionem, dodaję wszystkie przyprawy, duszę 10 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Na sam koniec dodaję śmietankę, dokładnie mieszam całość i duszę 5 minut.
Kotlety podaję z ziemniaki, mizerią i polewam je sosem.
🙂