Ciasta

Dwukolorowa babka z cynamonem

1 Min. czytania

Ostatnio wracając z pracy zamarzyłam o zapachu domowego ciasta, o kawałku słodkości, filiżance dobrej herbaty i miłej chwili z książką. Kiedy myślę o szybkim codziennym cieście od razu mam skojarzenie z moją kuzynką. Skończyła technikum gastronomiczne, a potem ni stąd ni zowąd poszła na politechnikę. Gotowania nie lubi, co innego pieczenie. Ale i tak gustuje w przepisach prostych, szybkich i bezproblemowych. Tym ciastem ugościła mnie podczas ostatniej wizyty. Trochę byłam rozczarowana pierwszym wrażeniem. Jadę ponad 400 km i dostaję zwykłą babkę? Rozczarowanie zmieniło się w zachwyt po pierwszym kęsie. Rozkosznie miękka, wilgotna dzięki maślance, bardzo aromatyczna dzięki mieszance wanilii i cynamonu, niezbyt słodka, mistrzowska. Mając ją w pamięci postanowiłam upiec taką samą w pewien styczniowy dzień. Od siebie dodałam wanilię do białej części, a margarynę zamieniłam masłem i babka wydała mi się jeszcze bardziej delikatna. Teraz tylko pyszna herbata Clipper, na przykład zielona z echinaceą o bardzo delikatnym smaku, dobra książka i przepis na idealny mroźny wieczór gotowy.

Składniki:
Mąka pszenna -300 gramów
Masło-150 gramów
3 jajka
Maślanka-200 ml
Cukier – 85 gramów
Proszek do pieczenia – łyżka
Cynamon- łyżka
Laska wanilii
Kakao-2 łyżki
Cukier  puder
Do formy- masło i kasza manna
Wszystkie składniki to przygotowania babki powinny mieć temperaturę pokojową, więc na pół godziny przed pieczeniem wyjmuję je z lodówki. Masło ucieram z cukrem do białości, następnie dodaję jajka, po jednym i delikatnie całość ucieram. Teraz czas na dodanie maślanki.

Gdy masa jajeczno-maślana połączy się z maślanką dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę dzielę na dwie nierówne części, do jednej dodaję ziarenka z jednej wanilii, do drugiej kakao i cynamon. Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję bułką. Najpierw wylewam masę waniliową, a na nią cynamonową. Ciasto piekę 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

59 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.