Ostatnio wracając z pracy zamarzyłam o zapachu domowego ciasta, o kawałku słodkości, filiżance dobrej herbaty i miłej chwili z książką. Kiedy myślę o szybkim codziennym cieście od razu mam skojarzenie z moją kuzynką. Skończyła technikum gastronomiczne, a potem ni stąd ni zowąd poszła na politechnikę. Gotowania nie lubi, co innego pieczenie. Ale i tak gustuje w przepisach prostych, szybkich i bezproblemowych. Tym ciastem ugościła mnie podczas ostatniej wizyty. Trochę byłam rozczarowana pierwszym wrażeniem. Jadę ponad 400 km i dostaję zwykłą babkę? Rozczarowanie zmieniło się w zachwyt po pierwszym kęsie. Rozkosznie miękka, wilgotna dzięki maślance, bardzo aromatyczna dzięki mieszance wanilii i cynamonu, niezbyt słodka, mistrzowska. Mając ją w pamięci postanowiłam upiec taką samą w pewien styczniowy dzień. Od siebie dodałam wanilię do białej części, a margarynę zamieniłam masłem i babka wydała mi się jeszcze bardziej delikatna. Teraz tylko pyszna herbata Clipper, na przykład zielona z echinaceą o bardzo delikatnym smaku, dobra książka i przepis na idealny mroźny wieczór gotowy.
Składniki:
Mąka pszenna -300 gramów
Masło-150 gramów
3 jajka
Maślanka-200 ml
Cukier – 85 gramów
Proszek do pieczenia – łyżka
Cynamon- łyżka
Laska wanilii
Kakao-2 łyżki
Cukier puder
Do formy- masło i kasza manna
Wszystkie składniki to przygotowania babki powinny mieć temperaturę pokojową, więc na pół godziny przed pieczeniem wyjmuję je z lodówki. Masło ucieram z cukrem do białości, następnie dodaję jajka, po jednym i delikatnie całość ucieram. Teraz czas na dodanie maślanki.
Gdy masa jajeczno-maślana połączy się z maślanką dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Masę dzielę na dwie nierówne części, do jednej dodaję ziarenka z jednej wanilii, do drugiej kakao i cynamon. Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję bułką. Najpierw wylewam masę waniliową, a na nią cynamonową. Ciasto piekę 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Świetna babka;)) Moja mama robiła kiedyś takie podobne ciasto dwukolorowe i było przepyszne:) Twoje wygląda bardzo smacznie, aż zamarzyła mi się kawka z kawałeczkiem takiej babki;))
Pyszna babeczka.
Fantastyczna! Pięknie wyrosła! I do tego te dwa kolory! Do kawki super ciacho! 🙂
Uwielbiam takie babki delikatne i puszyste. Pycha wygląda.
Świetna babeczka 🙂 do tego pyszna herbatka i pełnia szczęścia 🙂
Mniam! Przepis zabieram ze sobą 😉
Dziękuję bardzo za miłe słowa 🙂
😉
Dziękuję 🙂
Oj tak, pełnia szczęścia 🙂
Zabierz koniecznie 🙂
Dziękuję 🙂
Jakoś zawsze tak wychodzi, że podobne babki jemy tylko w czasie Wielkanocnych świąt. A teraz narobiłaś nam na nią ogromnej ochoty! 🙂
Witaj. O jaka piękna! Wygląda świetnie. No i dwukolorowa. Pyszna musiała być. Uwielbiam aromat cynamonu. Cynamonowej babki nie miałam okazji spróbować nigdy. A już na pewno nie tak ładnej. Pozdrawiam.
U mnie na Wielkanoc tradycyjnie drożdżowa, a to taka codzienna 🙂
Dziekuję bardzo 🙂
Ale Ci wyszła:) Wygląda bardzo smakowicie.
Wygląda przepysznie 😉 Uwielbiam ciasta tego rodzaju.
Dziękuję 😉
Dziękuję 😉
marzy mi się taka babka, o wilgotnym, mięciutkim cieście, nie za słodka – zapisuje przepis) dziękuję:)
uwielbiam babki, takie mokre mm 🙂 pyszności 🙂
Mniam, uwielbiam takie proste, szybkie, domowe wypieki:) nie lubię takich wymyslnych, przekładanych ciast, babka wygląda pięknie:)
Dziękuję 🙂
Dziękuję 🙂
Też najbardziej lubię takie proste i szybkie wypieki 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam babki, a jak jeszcze jest cynamon to już w ogóle rewelacja :))
Niby zwykła babka, a potrafi zaskoczyć 🙂
Pyszności 🙂
Do kawki w sam raz 🙂
cynamon zdecydowanie podnosi walory babki 🙂
Dziękuję 😉
Do kawki i herbatki też 🙂
świetna babka 😀 pozdrawiam!
Wygląda wspaniale! Bardzo apetyczna
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
Dziękuję 🙂
Musi być pyszna!
Wygląda przepysznie 🙂 Uwielbiam ciasta tego rodzaju 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 Uwielbiam ciasta tego rodzaju 🙂
Taka właśnie jest 😉
Dziękuję 🙂
Często robiła takie ciasto moja mama:)
Takie ciasta z dodatkiem maślanki zawsze się udają. Tak więc ucierana babka, najsmaczniejsza 🙂
Chyba już wiem, co upiekę w ferie – uwielbiam ciasta z maślanką 🙂
Nie wiem co takiego jest w maślance, ale ciasta z nia są zawsze pyszne;)
Upiecz koniecznie 😉
😉
Piękna i na pewno smakowita 🙂
Oj tak,pyszna jest;)
Poproszę kawałek do kawy 😀 🙂