Ciasta

Dwukolorowe ciasto z truskawkami

1 Min. czytania
Sobotnia pogoda tak mnie nastroiła, że po prostu potrzebowałam, musiałam i chciałam zjeść coś czekoladowego. Miałam też koszyk pełen truskawek, i tak sobie wymyśliłam ciasto z truskawkami i podwójną porcją czekolady. Bo co będę sobie żałować. W końcu mój nastrój wymagał natychmiastowej poprawy. A szykowanie ciasta, do tego ciasta z czekoladą, to najszybszy i chyba najsmaczniejszy sposób na pozbycie się złych myśli. W każdym razie ciasto piekło mi się wyjątkowo przyjemnie, a jeszcze przyjemniej się je jadło. Na plus działa to, że ciasto jest bardzo proste, i robi się je bardzo, bardzo szybko. Truskawki, czekolada, idealny letni zestaw. Ciasto jest mięciutkie, delikatne, rozkosznie czekoladowe, dzięki pysznej polewie. Po bardzo przyjemnej niedzieli- również dzięki porcji ciasta, przyszedł burzowy poniedziałek. Na szczęście burze przyszły już pod wieczór, po pracy mogłam więc udać się na spacer, a w domu czekał na mnie kawałek ciasta. Zaręczam, że nawet kiedy grzmi i strzelają pioruny,a  niebo jest po prostu rozerwane i cieknie niekończący się deszcz, to jakoś tak milej na duszy mając ciasto za kompana wieczoru.
Przy okazji chciałam Wam donieść, że nad morzem jednak jest pięknie, turystów od groma, woda zimna, ale nikogo to nie zraża. Mnie oczywiście tak, ale turyści rzucili się na trójmieskie plaże i okupują piasek. Mam nadzieję, że pogoda będzie im sprzyjać.

Składniki:
4 jajka
150 gramów masła
4łyżki cukru trzcinowego
400 gramów mąki orkiszowej tortowej
Łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
10 truskawek
Ekstrakt waniliowy

Polewa
80 gramów gorzkiej czekolady
3 łyżki śmietanki 36 %

W garnuszku topię masło. Studzę.
Jajka ucieram z cukrem, dodaję wanilię, a na końcu stopione masło. Mąkę przesiewam, dodaję proszek do pieczenia. Łączę wszystkie składniki. Ciasto dzielę na dwie części, jedną wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej dodaję kakao.
Truskawki myję, kroję na połówki, układam je na jasnym cieście. Przykrywam je ciemnym ciastem.
Placek piekę  40 minut w 185 stopniach.

Kiedy ciasto się studzi, szykuję polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę ze śmietanką. Ciepłą polewą smaruję ciasto, zostawiam na kwadrans.

1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…

70 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.