Zawsze kiedy nie wiem co ma być na obiad, co zrobić tym razem, a mam ochotę na coś mięsnego wybieram filet z kurczaka. Bo tak uniwersalne mięso, że można przygotować z niego setki, jak nie tysiące smakowitych dań. Teraz co prawda nie miałam zbyt dużo ochoty na wielkie eksperymenty-czytaj poprzeziębieniowe osłabienie, ale zawsze staram się wprowadzić jakąś odmianę, nawet w standardowych kotletach. Więc dziś proponuję kotlety w naleśnikowym cieście z otrębów. Pysznie, bardziej zdrowo i chrupiąco. Czyli jak lubię. Jako,że nie miałam ochoty na obieranie kartfoli-a zdarza się to rzadko, gotowe kotlety podałam z kuskusem i pomidorami. Szybko i smakowicie. Idealny obiad w ciągu tygodnia.
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
Oliwa bazyliowa
Sól
Pieprz
Jajko
Pół szklanki mleka
4 łyżki otrębów owsianych
Olej rzepakowy
Do podania kuskus i pomidory
Filety myję, kroję na 4 kotlety. Miażdżę czosnek, łączę z solą, pieprzem i oliwą. Mięso marynuję przez minimum pół godziny.
Jajko roztrzepuję, dodaję mleko, i otręby-dokładnie całość mieszam. Kotlety panieruję w cieście, smażę na rumiano na rozgrzanym oleju.
Smacznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. 🙂
Pozdrawiam
Smacznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. 🙂
Pozdrawiam
😉
😉
😉
polecam serdecznie:)
Pomysłowy, fajny zestaw 🙂
Ja też, jak nie wiem co zrobić, kupuję kurczaka 🙂 Zawsze uda się z niego przygotować coś pysznego 🙂
W takim cieście jeszcze nie próbowałam go przyrządzać 🙂