Ciasta

Hibiskusowe muffinki z truskawkami

1 Min. czytania
Truskawki. Chyba ostatnie. Mój ulubiony dostawca niestety więcej mieć nie będzie. Smutno mi. Mam wrażenie, że ten truskawkowy sezon jest coraz krótszy. Albo ja mam za duże truskawkowe potrzeby? W każdym razie na sam koniec truskawkowego szaleństwa, przygotowałam muffinki. Czemu muffinki? Bo są idealne na podróż. A mnie czekała 3,5 godzinna podróż pociągiem. Czyli wakacje czas zacząć. Cały tydzień lenistwa. Słodkiego lenistwa. A to słodkie lenistwo zaczęło się od muffinek. No i teraz dobrze myślicie, hibiskusowe muffinki? Przecież ona nie znosi hibiskusa, a hibiskusową herbatką pluje na kilometr. Ale cóż, gusta się zmieniają. Nie, nieprawda. Po prostu zapomniałam, że nie znoszę hibiskusu, i przygotowałam te muffinki. I wiecie co? Zjadłam je z ogromną przyjemnością. Hibiskus nadał ciastu przyjemny, słodki aromat, przywodzący na myśl owoce leśne. Dzięki temu można oszczędzić parę łyżek cukru. To są naprawdę pyszne i niezwykle wręcz aromatyczne muffinki. Z masą kruszonki i kawałkami truskawek. Wspaniałe. Dla mnie idealne.

Składniki:
250 ml mleka
3 torebki herbatki z suszonego hibiskusu
2 jajka
1/3 szklanki oleju
300 gramów mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
6 łyżek cukru trzcinowego
20 truskawek

Kruszonka:
50 gramów masła
80 gramów mąki
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej

W garnuszku z grubym dnem podgrzewam mleko razem z saszetkami herbaty. Mleko powinno zabarwić się na różowo i przejść owocowym aromatem. Odstawiam do przestudzenia.
Ubijam lekko jajka, dodaję olej i cukier. Do masy jajecznej wlewam zimne mleko, dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam składniki ciasta.
Truskawki myję, kroję w plastry, dodaję do ciasta.
Z podanych składników zagniata, kruszonkę.
Foremki do muffinek wypełniam w 3/4 ciastem. Posypuję wierzchy obficie krusoznką. Muffinki piekę przez 25-30 minut w 190 stopniach.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

42 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.