Vege

Hummus z pomidorową nutą

1 Min. czytania
Kiedyś hummus był dla mnie ciekawostką jaką spotykałam w sklepie ze zdrową żywnością. Pamiętam jak likwidowali sklepik z takimi właśnie produktami i kupiłam swój pierwszy słoiczek, niby z czystej ciekawości a jednak w jeden dzień zjadłam cały. Wprost nie można mnie było oderwać, z chlebem czy bez chleba, łyżeczką czy paluchem. Nie ważne, najważniejsze żeby jeść. Namiętnie zaczęłam więc kupować hummus, aż w końcu przyszło otrzeźwienie- kobieto kup cieciorkę i zrób ją sama. Wyszło taniej, zdrowiej i mogę dodawać do bazowej wersji różne dodatki. Tym razem dodałam suszone pomidorki z razem z kaparami i papryczką chilli. W efekcie hummus wyszedł bardzo aromatyczny, odpowiednio pikantny i skusił nawet mamę, która dotychczas twierdziła, że hummus bywa mdły i nijaki. Ta wersja jest idealna.
Składniki:
Szklanka cieciorki
5-6 suszonych pomidorów  z kaparami 
2 małe ząbki czosnku
5 łyżek sezamu
1 mała papryczka chilli
Oliwa 
sól, pieprz, czosnek nidźwiedzi
Cieciorkę moczę-najlepiej zalać ją wodą wieczorem i zostawić na całą noc. Rano gotuję ją razem z ząbkiem czosnku i papryczką chilli. Gotowanie trwa około 2 godzin, cieciorka ma być miękka.

Prażę sezam na suchej patelni. Z cieciorki odlewam  3/4 wody-zostawiam ją, i używam do rozrzedzania hummusu. Do ziaren dodaję sezam, pomidorki razem z kaparami-nie kroję ich bo i tak będą zmiksowane, rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawy i oliwę-mniej więcej 2 łyżki. Ja używam oliwy, w której pływały pomidorki, dzięki temu pasta ma jeszcze więcej smaków, dodaję też przyprawy-sól, czosnek niedźwiedzi i pieprz.

Teraz całość miksuję blenderem do pożądanej konsystencji. Ja wolę jak pasta jest gładka i przypomina serek kanapkowy. W razie potrzeby dolewam wodę, i tyle. Zajadam, najlepiej hummus pasuje mi do gryczanego chleba.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.