Vege

Hummus z pomidorową nutą

1 Min. czytania
Kiedyś hummus był dla mnie ciekawostką jaką spotykałam w sklepie ze zdrową żywnością. Pamiętam jak likwidowali sklepik z takimi właśnie produktami i kupiłam swój pierwszy słoiczek, niby z czystej ciekawości a jednak w jeden dzień zjadłam cały. Wprost nie można mnie było oderwać, z chlebem czy bez chleba, łyżeczką czy paluchem. Nie ważne, najważniejsze żeby jeść. Namiętnie zaczęłam więc kupować hummus, aż w końcu przyszło otrzeźwienie- kobieto kup cieciorkę i zrób ją sama. Wyszło taniej, zdrowiej i mogę dodawać do bazowej wersji różne dodatki. Tym razem dodałam suszone pomidorki z razem z kaparami i papryczką chilli. W efekcie hummus wyszedł bardzo aromatyczny, odpowiednio pikantny i skusił nawet mamę, która dotychczas twierdziła, że hummus bywa mdły i nijaki. Ta wersja jest idealna.
Składniki:
Szklanka cieciorki
5-6 suszonych pomidorów  z kaparami 
2 małe ząbki czosnku
5 łyżek sezamu
1 mała papryczka chilli
Oliwa 
sól, pieprz, czosnek nidźwiedzi
Cieciorkę moczę-najlepiej zalać ją wodą wieczorem i zostawić na całą noc. Rano gotuję ją razem z ząbkiem czosnku i papryczką chilli. Gotowanie trwa około 2 godzin, cieciorka ma być miękka.

Prażę sezam na suchej patelni. Z cieciorki odlewam  3/4 wody-zostawiam ją, i używam do rozrzedzania hummusu. Do ziaren dodaję sezam, pomidorki razem z kaparami-nie kroję ich bo i tak będą zmiksowane, rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawy i oliwę-mniej więcej 2 łyżki. Ja używam oliwy, w której pływały pomidorki, dzięki temu pasta ma jeszcze więcej smaków, dodaję też przyprawy-sól, czosnek niedźwiedzi i pieprz.

Teraz całość miksuję blenderem do pożądanej konsystencji. Ja wolę jak pasta jest gładka i przypomina serek kanapkowy. W razie potrzeby dolewam wodę, i tyle. Zajadam, najlepiej hummus pasuje mi do gryczanego chleba.

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

43 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.