Śniadania na słono

Islandzkie śniadanie

2 Min. czytania
Co na Islandii jada się na śniadanie? Nasze pierwsze skojarzenie- coś ciepłego, konkretnego i sycącego. W końcu tam zimno, ponuro, trzeba solidnie napalić w swoim piecu zwanym brzuchem. Nie tam skromne kanapeczki z awokado, ani zimne smoothie z mrożonym bananem. A coś co doda sił i energii by w ogóle wyjść z domu. Może ryba? Tak, na Islandii ryb je się sporo, jak to na wyspie. Jaka ryba? A może by tak sfermentowany rekin o wdzięcznej nazwie Hakarl. Takie kawałki mięsa co solidną porcję czasu odpoczywały pod ziemią. Po procesie fermentacji rekin pozbywał się szkodliwych toksyn, a także nabierał wyrafinowanego smaku. Coś jak połączenie starego materaca z uroczym zapachem zawartości pieluszki maluszka. Poezja smaków. Jedno trzeba przyznać- taka mieszanka z pewnością potrafi nieźle rozbudzić,nawet największego śpiocha. Owy rekin może pochodzić z brzucha, wtedy mięso jest nieco zbite i czerwone. Na resztę mówi się Skyr. Cóż to jest ten skyr? Skyr oznacza jogurt, dlatego też ta nazwa sugeruje, że takie mięso będzie rozlazłe już nieco w formie i treści. 
Skyr. Islandczycy chętnie jedzą go na śniadanie. Ale nie, nie tego rekina. A po prostu skyr jako jogurt. Tak, tak, potomkowie Wikingów na śniadanie jedzą jogurt. Zaskoczeni? Ja też byłam zaskoczona kiedy w pewnym markecie znalazłam jogurt typu islandzkiego. Turecki, grecki, bałkański,ale islandzki? Z ciekawości kupiłam jedno opakowanie, potem następne i następne. I teraz jadam je regularnie. Po islandzku właśnie. 
Czym islandzki jogurt różni się od tradycyjnego? Jest bardzo, bardzo gęsty i treściwy. Przypomina w smaku nieco twarożek. Jest delikatny, nie czuć goryczki typowej dla jogurtów. No i ta bardzo gęsta konsystencja, mi osobiście bardzo pasuje, bo nie lubię rzadkich jogurtów. Na Islandii Skyr ma wiele, wiele smaków. Ja jak na razie trafiłam na dwie odmiany-malina-żurawina i jagoda-bez. Czekam na więcej. 
No dobrze, ale jak jeść ten Skyr? Najprościej pewnie wziąć łyżeczkę i wyjść z opakowania. Ale to za proste. Również dla mieszkańców Islandii. Oni na śniadanie skyrową owsiankę. Prosto, zdrowo i jak pysznie. Przygotowanie tego śniadania to ledwie parę minut, a naprawdę dostarczy Wam wszystkiego co najlepsze na początek dnia. To co, przenosimy się na Islandię?
Składniki:

Składniki:

4 czubate łyżki płatków owsianych
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
Łyżka miodu lipowego
200 gramów jogurtu islandzkiego Skyr
Kilka truskawek
Płatki owsiane zalewam wodą, dodaję sól i cynamon. Gotuję aż płatki zmiękną, dodaję miód. 
Płatki łączę z jogurtem. Na wierzchu układam plasterki truskawek. I gotowe. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

55 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.