Co na Islandii jada się na śniadanie? Nasze pierwsze skojarzenie- coś ciepłego, konkretnego i sycącego. W końcu tam zimno, ponuro, trzeba solidnie napalić w swoim piecu zwanym brzuchem. Nie tam skromne kanapeczki z awokado, ani zimne smoothie z mrożonym bananem. A coś co doda sił i energii by w ogóle wyjść z domu. Może ryba? Tak, na Islandii ryb je się sporo, jak to na wyspie. Jaka ryba? A może by tak sfermentowany rekin o wdzięcznej nazwie Hakarl. Takie kawałki mięsa co solidną porcję czasu odpoczywały pod ziemią. Po procesie fermentacji rekin pozbywał się szkodliwych toksyn, a także nabierał wyrafinowanego smaku. Coś jak połączenie starego materaca z uroczym zapachem zawartości pieluszki maluszka. Poezja smaków. Jedno trzeba przyznać- taka mieszanka z pewnością potrafi nieźle rozbudzić,nawet największego śpiocha. Owy rekin może pochodzić z brzucha, wtedy mięso jest nieco zbite i czerwone. Na resztę mówi się Skyr. Cóż to jest ten skyr? Skyr oznacza jogurt, dlatego też ta nazwa sugeruje, że takie mięso będzie rozlazłe już nieco w formie i treści.
Skyr. Islandczycy chętnie jedzą go na śniadanie. Ale nie, nie tego rekina. A po prostu skyr jako jogurt. Tak, tak, potomkowie Wikingów na śniadanie jedzą jogurt. Zaskoczeni? Ja też byłam zaskoczona kiedy w pewnym markecie znalazłam jogurt typu islandzkiego. Turecki, grecki, bałkański,ale islandzki? Z ciekawości kupiłam jedno opakowanie, potem następne i następne. I teraz jadam je regularnie. Po islandzku właśnie.
Czym islandzki jogurt różni się od tradycyjnego? Jest bardzo, bardzo gęsty i treściwy. Przypomina w smaku nieco twarożek. Jest delikatny, nie czuć goryczki typowej dla jogurtów. No i ta bardzo gęsta konsystencja, mi osobiście bardzo pasuje, bo nie lubię rzadkich jogurtów. Na Islandii Skyr ma wiele, wiele smaków. Ja jak na razie trafiłam na dwie odmiany-malina-żurawina i jagoda-bez. Czekam na więcej.
No dobrze, ale jak jeść ten Skyr? Najprościej pewnie wziąć łyżeczkę i wyjść z opakowania. Ale to za proste. Również dla mieszkańców Islandii. Oni na śniadanie skyrową owsiankę. Prosto, zdrowo i jak pysznie. Przygotowanie tego śniadania to ledwie parę minut, a naprawdę dostarczy Wam wszystkiego co najlepsze na początek dnia. To co, przenosimy się na Islandię?
Składniki:
Składniki:
4 czubate łyżki płatków owsianych
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
Łyżka miodu lipowego
200 gramów jogurtu islandzkiego Skyr
Kilka truskawek
Płatki owsiane zalewam wodą, dodaję sól i cynamon. Gotuję aż płatki zmiękną, dodaję miód.
Płatki łączę z jogurtem. Na wierzchu układam plasterki truskawek. I gotowe.
Pyszne śniadanko w moim stylu -:)
tak, taka niespodzianka 🙂
🙂
właśnie zapach odstrasza najbardziej:)
Treściwy jak twarożek, bo to powinien być jogurtopodobny, ale jednak twarożek. No chyba, że na polskim rynku jedyne, czego możemy się spodziewać to skyropodobny jogurt.
Niedługo zamierzam spróbować naturalnego skyru (bez owoców) w jego naturalnym środowisku. 🙂