Ciasta

Jabłecznik leciutki jak chmurka

1 Min. czytania

I wróciłam z Bieszczad! Byłam pierwszy, ale z  pewnością nie ostatni raz. To były magiczne  cztery dni, w sumie pięć, ale nie liczę czasu podróży. Jako dziewczyna znad morza, zachwycam się górskimi widokami. Początek października to idealna pora na taki urlop. Cisza, spokój, a jakie widoki! Liście przybierają niezwykłe barwy, poranki osnute mgłą  i wieczory przy planszówkach  z przyjaciółmi w łemkowskiej chacie.Do tego wiejski, świeżo pieczony chleb, jajka od szczęśliwych kur i tradycyjne sery. Cala gmina Komańcza jest piękna, i mogłabym tak długo się nią zachwycać, ale czas wrócić do obowiązków. , A żeby osłodzić sobie powrót do pracy, upiekłam ten cudowny jabłecznik. Smak dzieciństwa. Wyjątkowo prosty, a jaki pyszny! Mięciutki, delikatny, rozpływa się w ustach. A jak pachnie! Koniecznie go zróbcie i delektujcie się złotą jesienią!

Składniki:

4 duże wiejskie jajka

250 gramów mąki pszennej

1/2 szklanki erytrytolu ( cukier lub ksylitol)

120 ml oleju rzepakowego

5 łyżek mleka

1 łyżka cukru  z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Nadzienie:

5 dużych jabłek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka skórki z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka cynamonu

2 łyżki erytrytolu ( cukier, miód, ksylitol)


Dodatkowo:

masło i bułka tarta do formy, cukier puder



Jabłka obieram, ścieram na tarce do garnuszka. Zalewam wodą- 4-5 łyżek,, dodaję cytrynę, erytrytol i cynamon. Duszę całość 5-6 minut, następnie przesiewam mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, odstawiam do ostudzenia.

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni-góra/dół.

Jajka ubijam z erytrytolem i cukrem na jasny krem-masa powinna 3 razy zwiększyć objętość. Delikatnie dolewam olej i mleko, dalej miksuję. Do masy przesiewam mąkę  z proszkiem do pieczenia, masę delikatnie mieszam szpatułką.

Formę do pieczenia smaruję masłem, wysypuję bułką. Wylewam połowę ciasta i piekę 15 minut-masa nie może być płynna. Wyjmuję ciasto z piekarnika, wykładam na cieście jabłkowe nadzienie, przykrywam resztą ciasta, wyrównuję, placek dopiekam 40 minut-patyczek powinien być suchy. 

Wierzch posypuje cukrem pudrem. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Placek makowy z kruszonką

35 -40 minut Min. gotowania
Powoli szykuję się do Świąt. Wyciągam świąteczne ozdoby i dekoracje. Nie robię tego w pośpiechu, powoli upiększam dom i dodaję mu magii….
Ciasta

Ciasto cytrynowe z kruszonką

35 minut Min. gotowania
Listopad mnie nie oszczędza. Ten ostatni czas jest naprawdę ciężki, wymagający i dający mi w kość. Wyobraźcie sobie, że cały zeszły tydzień…
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.