Zdecydowanie o tej porze roku tęsknię do słodkich śniadań na ciepło. Kasze, omlety, placuszki. Wszystko co przyjemnie rozgrzewa, zjadam z dużą przyjemnością. Ciągle szukam nowych smaków i pomysłów. Tym razem zrobiłam mocno owocowy krem, z rozgrzewającymi przyprawami. Pikantne truskawki i słodka kasza z dodatkiem jabłek. Migdały gwarantują odrobinę chrupkości,a cynamon i wanilia dbają o rozpustę kubków smakowych. Ten krem znika błyskawicznie i niesamowicie wręcz syci. Z tych proporcji wyszły mi dwie solidne porcje, od rana do popołudnia, byłam zdrowo nasycona i gotowa na nowe wyzwania. A do tego kasza jaglana jest niezwykle zdrowa i jesienią warto regularnie włączać ją do menu. Jestem pewna, że ten budyń podbije serca i brzuszki, małych i dużych smakoszy. Zrobię go jutro, bo czeka mnie ponad 8 godzin w aucie. To taka mała podróż na osłodę jesieni i druga część podróży poślubnej. Kierunek południe! Wrócę do Was w następnym tygodniu!
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 duże jabłko
2 garście migdałów
Duża szczypta cynamonu
Esktrakt waniliowy
10-12 mrożonych truskawek
Szczypta mielonego imbiru
1 łyżka miodu
Kaszę przelewam ciepłą wodą, następnie zalewam mlekiem i gotuję do miękkości kaszy na małym ogniu – około 25 minut. Jeżeli wchłonie całą wodę, ale nie będzie mięciutka, dolewam trochę wody.
Jabłko obieram, kroję w kostkę, dodaję w połowie czasu gotowania kaszy, doprawiam ja wanilią i cynamonem. Do kaszy dodaję mleko, migdały i miksuję na budyń.
W garnuszku podgrzewam truskawki z odrobiną wody i imbirem. Chwilę gotuję, dodaję miód.
Budyń jaglany przekładam do miseczek, podaję z ciepłymi truskawkami.
Mniam 🙂
Nie jadłam nigdy. Będę musiała spróbować.
Jesienią i zimą takie słodkie ciepłe śniadanie zawsze najlepiej smakują 🙂
Dawno nie jadłam takiego śniadanka 🙂
Zjadłabym taki krem, na pewno jest pyszny ��
Takiego kremu jeszcze nie jadłam.
Takie śniadanie to ja rozumiem 🙂
wygląda jak ryż 😀
🙂
😉
spróbuj!
warto!
oj jest!
😉
😉
😉
Nigdy nie robiłam takich kremów, ja jestem fanką jajecznicy.
jajecznica też dobra;)
Uwielbiam takie rzeczy i chętnie wypróbuję przepis. Myślę, że może mi bardzo posmakować.
oj tak – uwielbiam takie specjały 🙂
Uświadomiłam sobie jak dawno nie jadłam jaglanki. Twoja wydaje się być pyszna. 🙂
Wygląda rewelacyjnie. Koniecznie muszę spróbować jak tylko kupię kaszę jaglana.
taki kremik z ryżu:D
Idealne jesienno-zimowe śniadanie 🙂
Wspaniałe śniadanko kochana 🙂
Pysznie i można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂
Wow it looks nice! I like creamy food. I want to try the recipe but I don't have millet in my country 😂
Jestem ciekawa jak smakuje taki krem 😀
Ciekawy przepis 😀 Pozdrawiam.
U mnie był dziś ryż na mleku z malinami. Ale jaglanka też pyszna na śniadanie 🙂