Ciasta

Karmelowe-odwrócone z jabłkami

1 Min. czytania
W tym sezonie wyjątkowo smakują mi jabłka. Jabłka na wszystkie możliwe sposoby. Te w cieście chyba smakują najlepiej. Kiedy na dworze jest tak brzydko i szaro nie ma nic przyjemniejszego niż kubek gorącej herbaty i kawałek domowego ciasta. Uwielbiam takie wieczory, ja i moja piżama. Do tego książka i koniecznie coś słodkiego. Moja potrzeba na słodkie całorocznie jest wysoka, ale jesienią jakby troszkę większa. Nie mam więc nic przeciwko tej nagłej chęci na coś pysznego. Tym razem wykorzystałam jabłka. Jabłka i karmel o korzennej, bardzo jesiennej nucie. Nie powiem miałam pewnego stracha czy nie spalę formy, czy ciasto zechce wyjść i z formy i w ogóle postanowi być zjadliwe. Obawy dość szybko minęły, ciasto wyszło pyszne. Dzięki karmelowi i jabłka nabrały innego smaku, a same ciasto również kusiło wilgotnością i nutką palonego cukru. Polecam wszystkim amatorom słodkości.

Składniki:
3/4 kostki masła
Niepełna szklanka cukru
2 jajka
350 gram mąki pszennej
200 ml mleka
4 duże jabłka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Aromat śmietankowy
Po pół łyżeczki cynamonu i  gałki muszkatołowej
3 goździki

Zaczynam od przygotowania jabłek. Obieram je ze skórki, kroję w plastry i układam je na dnie foremki do pieczenia-wcześniej natłuszczonej odrobiną masła. Teraz czas na karmel.  Połowę porcji masła topię razem z cynamonem, gałką i goździkami. Dodaję 3/4 szklanki cukru i gotuję całość, aż karmel stanie się brązowy. Gorącym karmelem zalewam jabłka.
Teraz czas na ciasto. Ucieram masło z jajkami, mlekiem i aromatem śmietankowym. Dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na jabłka. Całość piekę około 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto zostawiam na godzinę to wystudzenia. Po tym czasie odwracam formę i wykładam ciasto na talerz.

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.