Ostatnio pracuję coraz więcej i więcej. Stąd też zwiększyła się ilość czasu jaką spędzam poza domem, a jeść się chciało tak się chce-niestety. Pomysł na te muffiny to alternatywa dla standardowych kanapek jakie rano szykuję sobie do pracy. Muffiny robią się szybko, są bardzo aromatyczne i naprawdę pyszne. Świetnie pasują na pierwsze czy drugie śniadanie, sprawdzą się też jako przekąska. Kiedyś myślałam,że muffiny mogą dobrze wypaść tylko na słodko i uparcie odmawiałam przygotowania wytrawnej wersji babeczek, ale człowiek był młody i głupi. Teraz zacznę nadrabiać zaległości, więc wersja z fetą i pomidorkami jest dopiero preludium. W końcu jest tyle kombinacji do odkrycia…
Składniki:
Mąka pełnoziarnista-350 gram
2 jajka
75 ml oleju
150 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opakowanie fety
6-7 suszonych pomidorków
Sól
Pieprz
Po dużej szczypcie słodkiej i ostrej papryki, estragonu, oregano i tymianku
Mąkę łączą z solą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. W drugiej miseczce łącze mokre składniki-olej, mleko i jajka. Dwie części mieszam razem, ale tylko do połączenia składników.
Fetę kroję w kostkę, tak samo postępuję z pomidorkami. Dodaję oba składniki do ciasta i bardzo delikatnie mieszam całość.
Ciastem napełniam foremki na muffiny, piekę je przez 20 minut w 180 stopniach.
też takie robię, świetny zamiennik kanapek :-))
Świetny przepis! Jak zawsze u Ciebie!!!
Znam i lubię:)
Bardzo ciekawa propozycja, piękne muffiny 🙂
Dziękuję 🙂
Teraz znam i ja 🙂
Dziękuję 🙂
Będę częściej kanapki nimi zastępować 🙂
Rewelacyjne muffinki 🙂 mniam 🙂
Dziękuję 🙂
Wyśmienite 🙂 Uwielbiam wytrawne muffiny. Wolę je od słodkich 🙂
Trudno uwierzyć, ale jeszcze nie robiłam muffinów wytrwanych. Pysznie brzmi to połączenie! 🙂
No takie muffiny to mogę jeść i jeść :)) Wolę od słodkich 🙂
Dopiero teraz zrobiłam i to był błąd,że je omijałam, połączenie bardzo polecam:)
Szczerze to na dziś też mi bardziej smakują:)
Mam w sobotę imprezkę. Chyba skorzystam z tego przepisu 🙂
Polecam:)
Ja chyba też zaczynam je bardziej lubić:)
Fajny pomysł na słone muffiny! Z fetą i pomidorami – musiały być pyszne! 🙂
Podoba mi się taka alternatywa dl kanapek, bardziej od samych kanapek:)
Muffiny na słono to świetny pomysł na mini przystawki na przyjęcie. 🙂
Tak, to połączenie wychodzi pysznie:)
Mi też bardzo się spodobała. I dłużej zostaje świeża i pyszna:)
Na przyjęciu nie próbowałam,ale na pewno spróbuję:)
Super pomysł 🙂 Wyglądają pięknie i na pewno super smakują 🙂
Dziękuję 🙂
Takie wytrawne muffinki są super, mniam:)
Jakie fajne nadzienie. Bardzo lubię suszone pomidory w babeczkach. Porywam jedną
Właśnie bardzo pasują do muffinek i do fety 🙂
Bardzo super nawet:)
Pomysłowo.
Muffiny kupuję w każdej postaci!
tych muffin na bank sprobuje;) http://www.rudaakuchnia.blog.pl
Słone muffinki smakują rewelacyjnie 🙂