Vege

Muffiny z fetą u suszonymi pomidorami

1 Min. czytania

Ostatnio pracuję coraz więcej i więcej. Stąd też zwiększyła się ilość czasu jaką spędzam poza domem, a jeść się chciało tak się chce-niestety. Pomysł na te muffiny to alternatywa dla standardowych kanapek jakie rano szykuję sobie do pracy. Muffiny robią się szybko, są bardzo aromatyczne i naprawdę pyszne. Świetnie pasują na pierwsze czy drugie śniadanie, sprawdzą się też jako przekąska. Kiedyś myślałam,że muffiny mogą dobrze wypaść tylko na słodko i uparcie odmawiałam przygotowania wytrawnej wersji babeczek, ale człowiek był młody i głupi. Teraz zacznę nadrabiać zaległości, więc wersja z fetą i pomidorkami jest dopiero preludium. W końcu jest tyle kombinacji do odkrycia…

Składniki:
Mąka pełnoziarnista-350 gram
2 jajka
75 ml oleju
150 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opakowanie fety
6-7 suszonych pomidorków
Sól
Pieprz
Po dużej szczypcie słodkiej i ostrej papryki, estragonu, oregano i tymianku
Mąkę łączą  z solą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. W drugiej miseczce łącze mokre składniki-olej, mleko i jajka. Dwie części mieszam razem, ale tylko do połączenia składników.

Fetę kroję w kostkę, tak samo postępuję z pomidorkami. Dodaję oba składniki do ciasta i bardzo delikatnie mieszam całość.

Ciastem napełniam foremki na muffiny, piekę je przez 20 minut w 180 stopniach.

1493 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.