Poranna porcja przyjemności i ciepła to porcja owsianki. Te ciepłe owsianki i kasze zdecydowanie wolę zajadać zimą. Ale przyznaję, latem jest mi je dużo prościej przygotować. Wystarczy dodać truskawki, maliny, porzeczki. Słodkie brzoskwinie, kwaśne jeżyny, wiśnie…. Zimą zostają mi jabłka i banany. Ale nawet miks banana z masłem orzechowym potrafi się znudzić. Stąd też śniadanie wyzwala kreatywność. Dziś wymyśliłam więc owsiankę podobną w smaku do keksu. Są tu bakalie, kandyzowane owoce i rumowy aromat. Czyli same pyszności. Trochę zimowo, trochę jakby świątecznie. Ciepło, sycąco, kremowo i rozkosznie. W sam raz by miło zacząć poniedziałek.
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
250 ml mleka ( u mnie migdałowe)
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki owoców kandyzowanych
Ekstrakt rumowy
1 łyżka budyniu waniliowego
Płatki zalewam 3 łyżkami wody i zostawiam na kilka minut. Od mleka odejmuję 100 ml i łączę z budyniem, dokładnie mieszam. Resztę mleka dodaję do płatków, podgrzewam razem z migdałami, owocami i ekstraktem około 3 minut, następnie dodaję mleko z proszkiem budyniowym. Gotuję płatki do zgęstnienia. Podaję zaraz po przygotowaniu. Warto owsiankę posypać dodatkową porcją kandyzowanych owoców i migdałów.
Ciepła owsianka przyjemnie ożywia nad ranem 🙂
Nie ma to jak owsianka z rana 😉
Smaczne i pożywne śniadanie 🙂
🙂
🙂
🙂
Ciekawa wariacja 🙂 Piernikową owsiankę jadłam, ale keksowej nie 😀
Lubię od czasu do czasu zjeść owsiankę.
polecam;)
szczególnie zimą:)
ja owsiankowa wciąż nie jestem:)
Próbowałam przekonać się do owsianki, ale coś nie wyszło 😀
Ubustwiam owsianki 😉
Twoja wyglada smakowicie
😉
Oj obłędna musi być 🙂
🙂
Teraz za mna chodzi :p wiec sobie weekend zrobię taka
Niekoniecznie moje smaki 😉
Ojj, jak bardzo to jest moje <3
smacznego wieczoru:)
🙂
dziękuję 🙂
Takiej wersji owsiankowej zdecydowanie mówie tak 🙂 Swietna alternatywa śniadowa 🙂
😉
Poranek z owsianką można uznać za udany 🙂
Owsianka dobra na wszystko 🙂