Dawno nie piekłam ciasteczek. Postanowiłam więc wykorzystać wolny kwadrans na przygotowanie domowych słodkości. Ale zdrowych słodkości. Zmielone płatki owsiane, dużo migdałów,suszona żurawina i gorzka czekolada. Do tego ani grama białego cukru. Ciasteczka śmiało można zajadać na drugie śniadanie z jogurtem, bądź szklanką soku. Śmiało można zjeść je na pyszny i zdrowy deser. Sama nie wiem czemu nazywają się one kowbojskimi ciasteczkami? W jednym programie zobaczyłam dziewczynę z Teksasu szykującą te ciasteczka i nazywającą je właśnie kowbojskimi. Być może prawdziwi kowboje raczyli się tymi przysmakami i osiągali liczne sukcesy? Kto wie.Ja wiem,że ciasteczka robi się błyskawicznie,są pyszne, bardzo kruche,bardzo chrupiące,i wciągające. W stosunku do pierwotnego przepisu usunęłam cukier,uważam,że ciastka z łyżką naturalnego słodzidła=u mnie ksylitol,są zdrowsze,a tak samo pyszne. Ja nie mogłam przestać ich chrupać,spróbujcie i Wy.
Składniki:
Szklanka płatków owsianych
2 łyżki mąki graham
1/3 szklanki płatków migdałowych
2 duże jajka
125 gramów masła
Trzy garście suszonej żurawiny
50 gramów gorzkiej czekolady
Łyżka ksylitolu
Ekstrakt waniliowy
Łyżeczka proszku do pieczenia
Namaczam żurawinę we wrzątku.
Masło ucieram z cukrem i wanilią. Dodaję jajka i ucieram na jasny krem.
Płatki owsiane mielę w młynku do kawy na proszek( w wersji ekspresowej możecie użyć mąki owsianej,ale ciasteczka będą bardziej zwarte,bez kawałków płatków).Dodaję mąkę i proszek do pieczenia,łączę z masą jajeczną.
Siekam czekoladę,odcedzam żurawinę,dodaję z migdałami do masy ciasteczkowej,delikatnie mieszam.
Z masy łyżką formuję ciasteczka, piekę na ja na blasze wyłożonej papierem przez 17-20 minut w 180 stopniach.
Prezentują się bardzo smakowicie! 🙂
Bardzo fajne ciasteczka i jakie szybkie w przygotowaniu 🙂
Bardzo lubię takie kruche ciasteczka i w końcu powinnam zrobić jakieś sama 😀
🙂
🙂
koniecznie spróbuj:)
Są super!
Uwielbiam takie do herbaty lub kawy…
Pozdrowienia!
Robiłam kiedys podobne, w kilku wersjach – zamiast żurawiny były daktyle ( wtedy może być w ogóle bez cukru), albo rodzynki, a jeszcze inna wersja była z suszonymi morelami. Od teraz będę je nazywać kowbojskie:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Wyglądają bardzo smacznie 🙂
Super – dziewczyna z Teksasu szykująca takie ciacha? Podoba mi się ta idea – powiało Dzikim Zachodem. Lubię takie przepisy z różnych zakątków globu 🙂 Fajny pomysł z dodaniem ksylitolu zamiast cukru. Pozdrawiam serdecznie!
mogę jedno:D?
Masz rację z jogurtem smakują takie ciastka genialnie <3
🙂
nie ma sprawy:)
:0
🙂
🙂
🙂
Jestem można rzec Ciasteczkowym Potworem, uwielbiam wszelkie tego typu słodkości.
Też sądzę, że obecny papież jest na właściwym miejscu, problem w tym czy uda mu się przebić przez te niechętne mu głosy czy postawy niektórych osób.
Pozdrawiam!
Kochana cudowne ciasteczka 🙂
Urocze:)
Kowbojskie one czy nie, wyglądają świetnie i są zdrowe. Brak cukru stawia je wysoko w rankingu deserowych przekąsek 🙂
ciekawa jestem ich smaku, nigdy nie jadłam nic słodzonego ksylitolem, w niedziele jadłam lody słodzone stewią, były super <3
Fantastyczna nazwa!
Aż sie na noc chce jeść patrząc na takie zdjęcia. 😀
smakują tak samo jak z cukrem;)
🙂
🙂
:0
:))
😉
trzeba wierzyć,że się uda;)
A ciasteczka koniecznie wypróbuj:)
jakie przepysznie wyglądające:D
Nazwa kusząca i ciasteczka zapowiadają się przesmacznie 😀
Choc kowbojem nie jestem, to chetnie bym zjadła 😉
Przepysznie wyglądają i pewnie tak samo dobrze smakują. 🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
dobrze wiedzieć:)
wyglądają niepozornie, ale coś czuję, że są pyszne 🙂
oj są:)
mogę się poczęstować? 🙂
weronikarudnicka.pl
Ach, zjadłabym sobie takie domowe ciasteczko! 🙂
Pyszne, robię podobnie , mniamm.
Pyszne, robię podobnie , mniamm.
Jak się pojawi ochota na coś słodkiego to może się skuszę i zrobię te ciasteczka. 🙂
Pozdrawiam!
zapraszam:)