Ciasta

Kruchy placek malinowy

1 Min. czytania
Malinowo u mnie. Taki czas. Kocham te owoce. Po prostu kocham. Zaraz po truskawkach, albo i na równi? Nie wiem czemu, ale ewidentnie mam słabość do wszystkich małych i czerwonych owoców. Mogłabym je jeść kilogramami. Jako dziecko chodziłam na działkę i skubałam je wprost z krzaka. Te moje były oczywiście najlepsze. Najbardziej słodkie, najbardziej aromatyczne, po prostu najpyszniejsze. Ale cóż, działki już nie ma, maliny muszę kupować na ryneczku. Na szczęście mój uroczy pan co dostarcza najlepsze truskawki w województwie, ma również trochę malin. Zapasy zrobiłam, konfitura gotowa. Zostało mi trochę owoców, zrobiłam więc prosty placek z malinami. Nigdy nie robiłam kruchego placka z tymi owocami. Musiałam więc szybko nadrobić te braki. Braki nadrobiłam z nawiązką. To ciasto okazało się przepyszne. A do tego wyjątkowo wręcz proste. Słodkie, ale i nieco kwaskowate maliny, bardzo kruche, waniliowe ciasto i delikatny lukier cytrynowy. Jedynym minusem tego przysmaku jest to, że ciężko poprzestać na jednym kawałku!
I kolejny weekend. Czy ja tydzień temu coś wspominałam o deszczu? Chyba tak. W zasadzie niewiele się zmieniło. Deszcz jak lał, tak i leje. I przestać nie chce. Zrobiło się jesiennie. W mojej szafce pojawiła się pikantna herbatka z chilli i wanilią. Na te wieczory, coraz ciemniejsze i coraz chłodniejsze….

Składniki:
 Ciasto:
1 duże jajko
350 gramów mąki krupczatki
3 łyżki cukru kokosowego (albo zwykłego)
120 gramów masła
1-2 łyżki lodowatej wody
Szczypta soli
Ekstrakt waniliowy

Nadzienie:
350 gramów malin
2 łyżki budyniu waniliowego
Kilkanaście listków mięty

Dodatkowo:
3 łyżki cukru pudru
Sok z cytryny

Z podanych składników zagniatam szybko kruche ciasto. Kulę wkładam do woreczka, chłodzę w lodówce minimum 45 minut.
Maliny delikatnie myję, obtaczam w proszku budyniowym, listki mięty rwę na kawałeczki i dodaję do owoców.
Ciasto dzielę na dwie nierówne części. Tą większą wylepiam dno formy – polecam tę z ruchomym dnem. Formuję nieco wyższy brzeg. Wykładam maliny. Z reszty ciasta odrywam małe kawałki i układam na owocach. Można również je zetrzeć na tarce.
Placek piekę przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu polewam lukrem.

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

47 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.