Ciasta

Kruchy sernikowiec z jabłkami

1 Min. czytania
Moja mama chciała zjeść szarlotkę. A mi marzył się sernik. Jako,że kompromis to podstawa rodzinnego szczęścia postanowiłam połączyć tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście z masą serową w środku. Ciasto wyszło naprawdę pyszne. Tu kruche, tu kremowe. Tu jabłkowe,tu serowe. I jeszcze kakaowy smaczek. Takie ciasto, które ma moc jednoczesnego uszczęśliwiania paru osób w rodzinie. Smakowało wszystkim. I tym co wolą szarlotki, i fanon sernika. Uniwersalne ciasto? Z pewnością.
Nie wiem czemu,ale wyjątkowo czekałam na ten weekend. A przecież w ciągu ostatnich dwóch tygodni przepracowałam zaledwie 3 dni. Nie wiem skąd moje zmęczenie i kompletny brak weny? Do tego ta pogoda. Zaskakujące jest to,że tylko kalendarz pokazał 1 listopada moje samopoczucie drastycznie powędrowało w dolne rejony, najniższe na skali. Rano wstaję zmęczona bardziej niż wieczorem kładę się spać. Sama nie wiem skąd to wynika? Może ja po prostu jestem uczulona na listopad?
Na szczęście w weekend można poprawić sobie humor piekąc ciasto. To ciasto polecam, nie dość,że szykuje się je naprawdę szybko i prosto, to smakuje pysznie. Po prostu pysznie.

Składniki:

Ciasto:
300 gramów mąki krupczatki
2 jajka
100 gram cukru pudru
100 gramów masła
4 łyżki kakao
Nadzienie:
0,5 kilograma twarogu na sernik
2 małe jajka
2 duże jabłka
2 łyżki cukru kokosowego
1 paczka budyniu waniliowego
Pół łyżeczki cynamonu
Skórka starta z połowy cytryny


Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy
Cukier puder

Z podanych składników zagniatam szybko kruche ciasto, chłodzę je przez pół godziny.
Obieram jabłka, kroję je w kostkę i posypuję cynamonem i skórką z cytryny.
Ucieram jajka z cukrem, dodaję twaróg i dokładnie łączę całość. Dodaję cukier i budyń, mieszam trzepaczką by nie było grudek.

Schłodzone ciasto ścieram na blaszkę-nieco więcej niż połowę, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Na ciasto wylewam masę serową, układam równo jabłka,ścieram kolejną część ciasta.
Placek piekę około 45 minut w 190 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

55 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.