Naszłą mnie ochota na coś słodkiego. Taka nagła, pilna wręcz potrzeba- ma być słodko i ciachowo. Szybki spacer do lodówki, i w oko rzuciły mi się trzy składniki-maślanka, porzeczki i biała czekolada. Jeszcze szybsza decyzja-robię ciasto. Ciasto świetne na tę upalną aurę. Maślanka i porzeczki zapewniają delikatnie kwaskowaty smak, bardzo orzeźwiający. Zaś biała czekolada nadaje pożądaną porcje słodyczy. Naprawdę pyszna kombinacja. A co najważniejsze prosta i szybka. I apetyt na coś pysznego zaspokojony.
Składniki:
Mąka pszenna-300 gram
Maślanka-szklanka
2 jajka
Olej-4 łyżki
Proszek do pieczenia-1,5 łyżeczki
Cukier waniliowy-łyżka
Tabliczka białej czekolady
Szklanka czarnej porzeczki
Odrobina masła i bułki tartej
Siekam białą czekoladę. Myję porzeczki, obtaczam je w odrobinie mąki i łyżeczce bułki tartej-nie puszczą tyle soku.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i olejem. Dolewam maślankę, wbijam jajka-całość mieszam. A na koniec dodaję porzeczki i białą czekoladę.
Ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekę około 40 minut w 185 stopniach.
Dzięki białej czekoladzie ciasto ma lekko krówkowy aromat. Z wierzchu jest chrupiące, a w środku przyjemnie wilgotne i kremowe- znów przypomina brownie. Cóż, chyba jestem uzależniona.
Mniam, mniam 🙂
Jak dla mnie- delicje!!!
Mnaim kusisz tym ciachem!! Wygląda apetycznie i to bardzo!
Świetny przepis, pyszne ciasto i już ślinka mi cieknie 🙂 Koniecznie musze upiec ciasto z porzeczkami 🙂
łołłłłł super wyszło jak na spontaniczne połączenie składników 🙂 biała czekolada pycha….
Jak z czarną porzeczką tą porywam kawałek. Jestem wielką fanką tej porzeczki. Ciacho krzyczy weź mnie 🙂
szkoda że już nie mam porzeczki, ciasto wygląda na pyszne
U mnie jeszcze jest-na ryneczku 🙂
O tak, czarna porzeczka mnie kusi zawsze i wszędzie 🙂
O dziwo ja białej tak nie lubię, ale w połączeniu z kwaskowatą porzeczką jest boska 🙂
Proste składniki i można stworzyć coś fajnego 🙂
A to mi miło 🙂
Rodzina miała podobne opinie 🙂
Ale to musi być pyszne!!!!
Ano nawet jest 🙂
uwielbiam takie łatwe, letnie ciasta 🙂
Bardzo fajny przepis na apetyczne ciasto. Jak już jem coś słodkiego to najchętniej w połączeniu z kwaśną nutą np. porzeczkami. Super 🙂
O właśnie, to takie wyważone połączenie-kwaśno-słodkie, lekkie i przyjemne 🙂
Jest nie dość, że łatwe to jeszcze bardzo letnie 🙂
Kwaśne porzeczki i słodka biała czekolada – znakomity pomysł 🙂
Bardzo mi posmakowało takie połączenie 🙂
Ja poproszę kawałek do kawki 🙂 super połączenie smaków 🙂
Uhm.. mniam. Aż mi mowę odebrało na tak wspaniałe połączenia smakowe 🙂
Może jakiś się uchował 🙂
Smakuje świetnie -nawet nie sądziłam,że biała czekolada da taki fajny, krówkowy aromat 🙂
Pyszności i ta czekolada oj rozpusta jak nic :))
Tym ciastem mnie kupiłaś:)
A to mi miło 🙂
Słodko-kwaśna rozpusta 🙂
o wow… porzeczki i biala czekolada… boskie połączenie smaków 🙂
to musiało być pyszne ciasto 🙂
Bardzo fajne połączenie-przypadkowe 🙂
Nie powiem-bardzo smaczne wyszło 😉