Ciasta

Matcha cookies

1 Min. czytania
Wybaczcie mi tę angielską nazwę, ale tytuł- Ciasteczka Matcha, nie brzmiał tak samo uroczo po polsku, jak po angielsku. A jako, że te ciasteczka są pysznie urocze, musiałam je tak nazwać. Matcha. Sproszkowana zielona herbata nie każdemu smakuje. Sama nie polubiłam się ze swoja pierwszą matchą. Była wyjątkowo wręcz gorzka, ale nie oszukujmy się, kupiłam ją w lokalnym sklepie ze zdrową żywnością. Kolejna przyleciała więc do mnie z Japonii, prosto od kuzynki. I to było to. Jako, że niedawno znów przyleciał do mnie japoński prezent, wiedziałam, że muszę przygotować jakiś deser z matchą. Padło na kruche ciasteczka z matchą i białą czekoladą. Największą fanką moich ciasteczek jest moja mama.Potrafi zjeść dosłownie każdą ilość. I nieważne czy gorące, udane czy też nie. Ważne, że są. Tę miłość do podjadania domowych ciasteczek mam pewnie po niej :)Pamiętam nasze pierwsze wspólnie upieczone ciasta, były nierówne, krzywe, ale wspaniałe. Do teraz lubimy razem kręcić się w kuchni.  |Kiedy więc dopada nas chęć na coś słodkiego, szykuję takie  ciasteczka. Poza leżakowaniem półgodzinnym w lodówce, są to ciastka ekspresowe. Ekspresowo się je przygotowuje, a do tego ekspresowo znikają z talerzyka. Od razu zróbcie z podwójnej porcji. Podobno to najlepsze kruche ciasteczka jakie upiekłam. Także tego, róbcie koniecznie.

Składniki:

200 gramów masła
1 duże jajko
2 czubate łyżki Matchy
Szklanka mąki pszennej
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
8 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:
40 gramów białej czekolady
2 łyżki mleka
Dwie szczypty Matchy

Masło ucieram na puch z cukrami, dodaję jajko i dalej ucieram.
Przesiewam mąkę razem z matchą, dodaję do masy maślanej, ucieram gładkie ciasto. Przekładam je na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywam dłonią kawałki ciasta i formuję płaskie, okrągłe ciasteczka. Piekę je 10 minut w 185 stopniach.

Przy okazji mam dla Was kod rabatowy 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10.
Do wykorzystania w sklepie: www.manufaktura-wielkopolska.pl
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.

Manufaktura Wielkopolska dla Mamy

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.