Ciasta

Muffiny z rabarbarem, imbirem i białą czekoladą

1 Min. czytania
Znudziły Wam się klasyczne połączenia smaków? Czas na coś nowego. Muffiny z rabarbarem, kandyzowanym imbirem i białą czekoladą, to prawdziwie nowe połączenie ( dla mnie) smaków. Kwaskowaty rabarbar, orzeźwiający imbir i rozkosznie słodka biała czekolada. A to wszystko w jednej babeczce! Na jednej ciężko poprzestać. To słodkie, to kwaskowate, to wręcz pikantne, a zaraz potem atakuje nas słodycz białej czekolady. Po prostu muffinowy raj. Musicie koniecznie ich spróbować. Ja zrobiłam je na podróż. Tak, jeszcze niezwykłe chwile na Męskim Graniu, pakowanie się, próbowanie niczego nie zapomnieć, i w drogę. Będzie leniwie, książkowo, w otoczeniu przyrody i wolności. Bo podczas najbliższych 7 dni nic nie będę musiała. Chcę się wyspać za ostatnie miesiące, jeść leniwe śniadania, opalać się, czytać książki, słuchać muzyki w parku i spacerować. Ale bez przesady.


Składniki:
2 duże jajka
80 ml oleju
200 ml mleka
1/3 szklanki cukru
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
250 gramów mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 laska rabarbaru
50 gramów białej czekolady
3 garście kandyzowanego imbiru
Ekstrakt waniliowy

Rabarbar obieram, kroję w kostkę, zasypuję cukrem waniliowym, odstawiam na bok. Siekam drobno białą czekoladę, oraz kawałki kandyzowanego imbiru.
Łącze mokre składniki-mleko, ojej, jajka i wanilię. Dodaję cukier i ubijam składniki trzepaczką. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do płynnej masy, łączę składniki, niezbyt dokładnie. Do masy dodaję 2 garście imbiru i posiekaną czekoladę.
Foremki do babeczek wypełniam do połowy ciastem, na wierzchu układam kawałki rabarbaru i resztę imbiru.
Muffiny piekę 25-30 minut w 190 stopniach.

1438 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.