Ciasta

Najlepsza sypana szarlotka. Z ananasem.

1 Min. czytania

 Pamiętam doskonale, jak z moim tatą w niedzielne popołudnia szykowaliśmy tę szarlotkę. Dla nas bez ciasta, nie liczyła się niedziela. Mama nie przepadała nigdy za pieczeniem ciast. Piekła je w zasadzie tylko na święta. Czasami ciasta piekła babcia, ale kiedy chcieliśmy czegoś słodkiego, musieliśmy zrobić to sami. Zdolności małej mnie, plus tatowe umiejętności, idealnie mieściły się w tym przepisie. Ja tarłam jabłka, tata wszystko odmierzał i bach, do pieca. A potem zachwyt rodziny. Wszystkim smakowało. Aczkolwiek człowiek urósł, zdolności i chęć do eksperymentowania została. Sypana szarlotka na stole pojawiała się coraz rzadziej. Aż w ogóle została zapomniana. Do czasu. Wróciła. W najlepszym możliwym wydaniu, z fajnym twistem w postaci ananasa. Taka letnia wersja na początek jesieni!

Składniki:

2 szklanki kaszy manny

2 szklanki mąki pszennej

200 gramów masła

100 gramów cukru

1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

1 kg jabłek-u mnie Szara Reneta

1 puszka ananasa

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Cukier puder i masło

W dużej misce łączę wszystkie suche składniki-kaszę, mąkę, proszek do pieczenia oraz oba cukry. Mieszam. 

Jabłka myję i obieram. Ścieram na tarce na dużych oczkach. Krążki ananasa kroję na kawałki, dodaję do jabłek razem z syropem. Mieszam. 

Formę do pieczenia-najlepiej z ruchomym dnem, wykładem do pieczenia, papier smaruję masłem. Wysypuję 1/3 sypkiej mieszanki, następnie zaś połowę owocowej masy, wyrównuję wierzch. Na owoce znów wykładam suche składniki, oraz resztę owoców. Tę warstwę posypuję cynamonem, przykrywam ostatnią częścią sypkiej mieszanki. Masło kroję na kawałeczki i układam równomiernie na wierzchu.

 

Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę z termoobiegiem przez 45 minut. 

Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem. 

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.