Bez kategorii

Najprostsze ciasto z borówkami

60 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Sobota, w końcu nadeszła upragniona sobota. To kolejny domowy weekend, mąż znów w pracy, a ja w domu. Robię zakupy na naszym ryneczku, trochę sprzątam, nadrabiam porządkowe zaległości i oczywiście piekę ciasto. Dziś nie mam weny na nic trudnego, druga część dnia będzie intensywna, więc zaplanowałam najprostsze ciasto z borówkami. Ciasto, które jest po prostu dziecinnie proste. I tak naprawdę pasuje do każdych owoców, jakie macie w domu. Maliny, jagody, gruszki, jabłka, czy też śliwki. Możecie dowolnie wybrać Wasze ulubione i cieszyć się pysznym ciastem!

Zaletą tego ciasta jest jego łatwość w przygotowaniu, ale również smak. Ciasto jest nieco biszkoptowe, lekkie, puchate, takie typowo domowe. Możecie je posypać cukrem pudrem, polukrować, wykorzystać dowolną polewę. Bawcie się tym przepisem! Ja poszłam na totalną łatwiznę i moje ciasto z borówkami, zostawiłam bez niczego. I przyznaję, niczego mi w nim nie brakowało. Słodkie owoce, delikatne ciasto, do tego kubek cappuccino i mogłam planować dzień!

Nie wiem jak Wy, ale uwielbiam w weekend, mieć w domu coś słodkiego, co sama przygotowałam. Uwielbiam jak w domu pachnie świeżo upieczonym ciastem. No dobrze, nie lubię jedynie bałaganu i sprzątania tuż po pieczeniu, ale jednak smak domowego ciasta, wynagradza mi wszystko. Jeżeli macie mało czasu, trochę borówek i kilka składników w lodówce, to zapraszam Was do pieczenia. Najprostsze ciasto z borówkami zaraz może być gotowe i będzie Wam umilać weekendowe chwile!

Serdeczności na weekend!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
60
ilość porcji
8
całkowity czas
70

Będzie potrzebne

  • Tortownica

  • Miska

  • Mikser

  • Durszlak

Składniki

  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie

  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • pół szklanki oleju rzepakowego (125 ml) lub roztopionego, przestudzonego masła

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kilka kropel ulubionego aromatu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 500 – 600 g dowolnych owoców (u mnie truskawki)*

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Borówki umyć, wysuszyć.
2

Ciasto

Do misy miksera wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, co ważne – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać aromat i ubić. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta. Do tak przygotowanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
3

Pieczenie

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka. Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.

Zalety

  • +

Wady

  • -
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Smaki Ostrzyc.

1 Min. czytania
Dziś zabieram Was na małą wycieczkę, zapraszam do Ostrzyc. Do miejsca, które szczerze uwielbiam i chętnie tam wracam. No dobrze, Ostrzyce to…
Bez kategorii

Brownie Pancakes

10 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na śniadanie. Będą Brownie Pancakes! To bardzo czekoladowe śniadanie, pyszne, lekkie, i niesamowicie proste. W sam raz na nowy tydzień….
Bez kategorii

Smaki Bieszczad

2 Min. czytania
Chwilę przed kolejnym wyjazdem w Bieszczady, zabiorę w Was małą kulinarną podróż. Otóż w czerwcu byliśmy w Bieszczadach, i tak się zakochałam,…

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.