Ciasta

Owsianka z gruszką i czekoladą

1 Min. czytania
Zimne poranki najlepiej rozgrzeje ciepłe śniadanie. Co powiecie na połączenie gruszki i czekolady? Taka owsianka smakuje niemal deserowo. Jest po prostu przepyszna. Do tego cudownie rozgrzewa. A ta kremowa gruszka, delikatnie czekoladowy smak i obfitość płatków owsianych… Ta owsianka, chociaż lekka, jest bardzo sycąca. Dodaje energii i nasyca na długi czas. W sam raz na te chłodne poranki, kiedy wieje i jest tak szaro. Jesienią czekolada to dla mnie obowiązkowy składnik codzienności. Już jedna kosteczka poprawia mi humor. Oczywiście najważniejsze, żeby czekolada była gorzka z jak największą ilością kakao, wtedy nie trzeba mieć wyrzutów sumienia. Z taką gruszkową owsianką fajnie zacząć dzień!
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych 
3 kostki gorzkiej czekolady
200 ml mleka ( może być roślinne)
1 duża gruszka
Ekstrakt waniliowy
Szczypta soli
Odrobina surowego kakao
Płatki  przesypuję do garnuszka, dodaję sól, zalewam 100 ml wody, odstawiam na kwadrans.
Gruszkę myję, odkrajam plaster, resztę obieram i kroję w kostkę. Płatki przekładam na kuchenkę, zalewam mlekiem, dodaję kawałki gruszki i ekstrakt waniliowy. Gotuję owsiankę 5 minut, dodaję czekoladę, kilka razy mieszam całość, by czekolada się rozpuściła. 
Owsiankę posypuję surowy kakao, podaję z plastrem gruszki. 
1514 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.