Masło ucieram z jajkami na puszysty krem. Dodaję cukier i przyprawę do piernika. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakao, dodaję do masy-mieszam całość. Teraz czas na mleko-ucieram ciasto. Na samym końcu dodaję wiórki, mielone orzechy, migdałowe płatki i kandyzowane owoce. Delikatnie łączę je z ciastem.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuję okrągłe pierniczki. Piekę je przez 15 minut w 180 stopniach.
Gdy pierniczki się studzą rozpuszczam czekoladę z mlekiem, ucieram cukier z sokiem z cytryny i polewam nimi ciastka. Póki polewy nie zastygną dekoruję wedle talentów:)
W moim domu ścierają się dwie opcje pierniczkowe. Jedna woli te kruche, ta druga ubóstwia te miękkie. Ta pierwsza jest w mniejszości. Albo raczej to moje podniebienie jest decydujące. A ja jestem zmienna. Jednego roku najchętniej jadam te kruche i bardzo aromatyczne. A drugiego szaleję za tymi mięciutkimi,pełnymi niespodzianek w środku,polanymi sporą ilością czekolady. To są jednak ukochane pierniki mojej mamy, więc staram się robić je regularnie. Największym plusem jest to,że są gotowe do jedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika, nie muszą mięknąć, nabierać smaku. Ot, możecie je upiec w Wigilijny poranek, będą pyszne. Moje są wyjątkowo domowe. Nie mam talentów do tworzenia pięknych dekoracji, ale myślę,że nie wyglądają najgorzej. Są pyszne, miękkie, bardzo aromatyczne i pełne bakalii w środku. Na pewno osłodzą świąteczne chwile.
Składniki:
150 gramów masła
3 jajka
350 gramów mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Łyżka proszku do pieczenia
150 ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
Dwie garści mieszanki keksowej
Polewy:
Tabliczka mlecznej czekolady
Łyżka mleka
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji:
Wiórki kokosowe, płatki migdałowe, czekoladowe i cukrowe dekoracje
Ale bom sobie zjadła takie ciepłe pierniczki prosto z piekarnika, o mniam. <3
😉
Nigdy bym nie odmówiła TAKIM piernikom. Pyszności. 🙂
Na pewno były przepyszne, polewa czekoladowa jest najlepsza 😉
😉
My też zdecydowanie musimy mieć takie pierniczki mięciutkie gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu 😀
Wyglądają przepysznie 🙂
😉
dziękuję:)
Pyszne pierniczki, jak zawsze:))
U mnie w tym roku piernikowy domek! 😉
Ale cudowne pierniczki, wspaniale wyglądają 🙂
dziękuję:)
😉
dziękuję:)
Wspaniałe:)
Muszą bajecznie smakować. Pysznotki 😉
Bardzo fajne pierniki.
Bardzo fajne pierniki.
Pyszne, świąteczne słodkości 🙂
dziękuję:)
🙂
Dziękuję:)
😉
😉
Dzisiaj czeka nas pieczenie pierniczków 🙂 Twoje wyglądają bardzo smacznie.
🙂
Ja w tym roku zrobiłam kruche :)Ale kto wie czy i na te się nie skuszę 🙂
pierniki są najlepsze!:)
😉
😉
Ja wolę te miękkie, choć od czasu do czasu kruche też chętnie zjem :)))
Uwielbiam pierniczki, a w szczególności te mięciutkie ♥
adgam.blogspot.com
Wspaniałe pierniczki upiekłaś. Pierniczki, zawsze smakują, bo są wyjątkowe. Moje, jakby nóg dostały. Ciągle coś muszę nowego wypiekać
😉
😉
Moje właśnie tak samo,samo wychodzą na spacery i nie wracają:)
Mięciutkie pierniczki moim zdaniem są lepsze 🙂
🙂
Piękne pierniczki, ja miękkie uwielbiam 🙂
😉
Ja bardzo lubię kruche, ale to te mięciutkie są moimi ulubionymi 🙂