Ciasta

Piernikowe ciasto z orzechami

2 Min. czytania
Uwielbiam ten przedświąteczny czas. Ten czas kiedy w kuchni królują znajome aromaty, kiedy piecze się, dekoruje i testuje nowe przepisy. Wiadomo, klasyka rządzi, ale zawsze staram się wprowadzić małą zmianę. Bo to daje mi ogrom przyjemności. Do kuchni zapraszam rodzeństwo, i rodziców. Lubię jak w ten grudniowy czas krząta się tam sporo osób, jak wszyscy chłoniemy smaki i zapachy, tworzymy atmosferę. A potem z wielką przyjemnością zajadamy pyszności. I dzielimy wrażeniami. Tym razem zaprosiłam moją rodzinę na ciasto piernikowe. Mocno orzechowe. Ale i bardzo delikatne dzięki dodatkowi tartych jabłek. Z pyszną kruszonką, pełną orzechów i cynamonu. Z odrobiną mlecznego lukru i czekoladowymi płatkami z wierzchu. Słodkie, ale dzięki przyprawom z dużą porcją charakteru. Nie wyobrażam sobie Świąt bez ciasta  z orzechami, cynamonem, imbirem i kardamonem. Te zapachy zawsze kojarzyć mi się będę z grudniowym czasem. Bez piernika nie ma Świąt. W moim domu piernik cieszy się olbrzymią popularnością, zawsze musi być na stole. Moja mama wyniosła z domu przekonanie, że piernik na stole przynosi bogactwo. Zapobiegawczo szykujemy więc blachę. Oczywiście poddajemy go różnym wariacjom, tak jak ten. Bo mamy wtedy najwięcej zabawy. Lubię gdy słyszę, a może dodaj to, albo tamto?, spróbujmy z tym? Najlepszy w tym jest mój brat, dzięki niemu zupełnym przypadkiem powstało wiele świątecznych przepisów.Tym razem zaproponował by do piernika dodać jabłka i orzechy. Z tego naszego kombinowania wyszło naprawdę niezłe piernikowe ciasto. Idealne na świąteczny stół.

Składniki:
Ciasto:
150 gramów masła
300 gramów mąki orkiszowej tortowej
1/3 szklanki miodu wielokwiatowego
2 duże jajka
2 duże jabłka
150 gramów śmietany 12 %
50 gramów orzechów laskowych
1,5 łyżki ciemnego kakao
Łyżka cynamonu
Łyżeczka mielonego imbiru
Pół łyżeczki kardamonu
Łyżeczka proszku do pieczenia
Esencja waniliowa

Kruszonka
80 gramów masła
150 gramów mąki krupczatki
2 łyżki brązowego cukru
Łyżeczka cynamonu
50 gramów orzechów laskowych

Lukier:
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
Płatki czekoladowe Decorada Delecta

Masło ucieram z miodem. Dodaję jajka i ucieram na jasną masę.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia , korzennymi przyprawami oraz kakao. Dodaję do masy jajecznej.
Trę jabłka, mielę orzechy, dodaję razem ze śmietaną do ciasta. Całość dokładnie mieszam i wylewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy.

Siekam orzechy. Krupczatkę łączę z masłem,cukrem oraz cynamonem. Zagniatam kruszonkę, dodaję orzechy. Kruszonką posypuję ciasto, piekę je przez 45-50 minut w 185 stopniach.
Kiedy całkiem ostygnie polewam je lukrem przygotowanym z cukru i mleka, i posypuję posypką czekoladową Delecta.

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.