Ciasta

Piernikowe ciasto z orzechami

2 Min. czytania
Uwielbiam ten przedświąteczny czas. Ten czas kiedy w kuchni królują znajome aromaty, kiedy piecze się, dekoruje i testuje nowe przepisy. Wiadomo, klasyka rządzi, ale zawsze staram się wprowadzić małą zmianę. Bo to daje mi ogrom przyjemności. Do kuchni zapraszam rodzeństwo, i rodziców. Lubię jak w ten grudniowy czas krząta się tam sporo osób, jak wszyscy chłoniemy smaki i zapachy, tworzymy atmosferę. A potem z wielką przyjemnością zajadamy pyszności. I dzielimy wrażeniami. Tym razem zaprosiłam moją rodzinę na ciasto piernikowe. Mocno orzechowe. Ale i bardzo delikatne dzięki dodatkowi tartych jabłek. Z pyszną kruszonką, pełną orzechów i cynamonu. Z odrobiną mlecznego lukru i czekoladowymi płatkami z wierzchu. Słodkie, ale dzięki przyprawom z dużą porcją charakteru. Nie wyobrażam sobie Świąt bez ciasta  z orzechami, cynamonem, imbirem i kardamonem. Te zapachy zawsze kojarzyć mi się będę z grudniowym czasem. Bez piernika nie ma Świąt. W moim domu piernik cieszy się olbrzymią popularnością, zawsze musi być na stole. Moja mama wyniosła z domu przekonanie, że piernik na stole przynosi bogactwo. Zapobiegawczo szykujemy więc blachę. Oczywiście poddajemy go różnym wariacjom, tak jak ten. Bo mamy wtedy najwięcej zabawy. Lubię gdy słyszę, a może dodaj to, albo tamto?, spróbujmy z tym? Najlepszy w tym jest mój brat, dzięki niemu zupełnym przypadkiem powstało wiele świątecznych przepisów.Tym razem zaproponował by do piernika dodać jabłka i orzechy. Z tego naszego kombinowania wyszło naprawdę niezłe piernikowe ciasto. Idealne na świąteczny stół.

Składniki:
Ciasto:
150 gramów masła
300 gramów mąki orkiszowej tortowej
1/3 szklanki miodu wielokwiatowego
2 duże jajka
2 duże jabłka
150 gramów śmietany 12 %
50 gramów orzechów laskowych
1,5 łyżki ciemnego kakao
Łyżka cynamonu
Łyżeczka mielonego imbiru
Pół łyżeczki kardamonu
Łyżeczka proszku do pieczenia
Esencja waniliowa

Kruszonka
80 gramów masła
150 gramów mąki krupczatki
2 łyżki brązowego cukru
Łyżeczka cynamonu
50 gramów orzechów laskowych

Lukier:
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
Płatki czekoladowe Decorada Delecta

Masło ucieram z miodem. Dodaję jajka i ucieram na jasną masę.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia , korzennymi przyprawami oraz kakao. Dodaję do masy jajecznej.
Trę jabłka, mielę orzechy, dodaję razem ze śmietaną do ciasta. Całość dokładnie mieszam i wylewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy.

Siekam orzechy. Krupczatkę łączę z masłem,cukrem oraz cynamonem. Zagniatam kruszonkę, dodaję orzechy. Kruszonką posypuję ciasto, piekę je przez 45-50 minut w 185 stopniach.
Kiedy całkiem ostygnie polewam je lukrem przygotowanym z cukru i mleka, i posypuję posypką czekoladową Delecta.

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.