Masło ucieram z miodem. Dodaję jajka i ucieram na jasną masę.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia , korzennymi przyprawami oraz kakao. Dodaję do masy jajecznej.
Trę jabłka, mielę orzechy, dodaję razem ze śmietaną do ciasta. Całość dokładnie mieszam i wylewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Siekam orzechy. Krupczatkę łączę z masłem,cukrem oraz cynamonem. Zagniatam kruszonkę, dodaję orzechy. Kruszonką posypuję ciasto, piekę je przez 45-50 minut w 185 stopniach.
Kiedy całkiem ostygnie polewam je lukrem przygotowanym z cukru i mleka, i posypuję posypką czekoladową Delecta.
pyszności 🙂
Idealne ciasto na święta 🙂 Chętnie skorzystam z przepisu i zrobię je na tegoroczną Wigilię!
🙂
polecam:)
Wszelkie piernikowe ciasta nieodłącznie kojarzą się ze świętami – i dobrze 🙂
To wygląda obłędnie, na pewno smakuje wyśmienicie.
Z chęcią zrobiłabym je właśnie na święta.
Pozdrowionka 🙂
Ten świąteczny czas jest zdecydowanie cudowny i te wszystkie wypieki palce lizać
Bardzo apetyczne połączenie, a i dodatek orzechów bardzo mi się podoba – pyszny wypiek na Święta ;))
Bardzo ciekawy jest ten przepis. 🙂
https://wordpress.com/post/jaglusia.wordpress.com/2982
Wspaniałe ciacho:)
Podoba mi się taka orzechowa wariacja na temat piernika 🙂
Przepiękne ciasto. Zdecydowanie moje smaki 🙂
dziękuję 🙂
🙂
🙂
🙂
Dziękuję:)
🙂
Dziękuję:)
Oj zjadłabym 🙂
My też uwielbiamy tak kombinować najbardziej z tymi tradycyjnymi przepisami i w taki właśnie oto sposób powstał makowiec z powidłami, gorzką czekoladą i karmelem, który choć kaloryczny to w smaku miażdży system 😀
🙂
😉
i znowu żałuję, że nie mam piekarnika:(
Bardzo fajny pomysł na inny rodzaj piernika, dodatkowy plus za kruszonkę, którą uwielbiam na ciastach 🙂
szkoda:(
😉
polej mi kawę i się wpraszam:D
zapraszam:)
pycha!!
też uwielbiam pierniki i to w każdej postaci:)
ale mi narobiłaś choty na nie!
Nie słyszałam wcześniej tego przesądu odnośnie piernika 😉 Chętnie zjadłabym kawałek 🙂
Uwielbiam takie klimaty, zwłaszcza w święta 🙂
Wspaniałe ciacho 🙂
🙂
🙂
🙂
😉
🙂
Też sobie nie wyobrażam świąt bez korzennych aromatów. Ciasto wygląda świetnie 🙂
Uwielbiam wszystko co piernikowe, korzenne! 😀
🙂
🙂
kawa zaparzona?:D
Pyszności. 🙂
Kocham wszystko piernikowe!
🙂
🙂
Wspaniałe ciasto! Powodzenia w konkursie 🙂