Desery

Pikantne ciasteczka z siemieniem

2 Min. czytania

Te ciasteczka robiłam już trzy razy w ciągu miesiąca, i za każdym razem nie mogę się nadziwić temu jak smaczne są. Delikatne, ale i wyraziste w smaku. Mocno chrupiące, prościutkie w wykonaniu. Do tego bardzo zdrowe. Świetne na przekąskę i drugie śniadanie w pracy. Właśnie, wracam do pracy-ona dziś się nie kończy, ale najpierw zjem jeszcze jedno ciasteczko.
A teraz kolejna porcja pytań i odpowiedzi, tym razem od Ani:
1. Ulubiony posiłek na wynos?
Zdecydowanie sałatki, jak mam wolny wieczór szykuję sałatki z kaszą do pracy.
2. Jedzenie w towarzystwie czy samotności?
Są takie rzeczy, które wolę jeść w samotności, by mi nikt nie patrzył z tęsknotą w talerz,licząc,że się podzielę.
3.Weekendowe śniadania,co najchętniej jem?
W weekendy najczęściej smażę racuszki, naleśniki, placuszki na tysiące sposobów.
4.Ulubiony owoc i warzywo.
Kocham szpinak i jeżyny.
5.Ulubiony superfoods?
Olej lniany,koniecznie z apteki.
6.Czekolada mleczna, biała czy gorzka?
Największą miłością darzę gorzką, maksymalnie gorzką.
7.Najdziwniejsze połączenie produktów spożywczych jakie jadłam?
Ogórki smaruję miodem i zjadam jako przekąskę.
8.Wypoczynek aktywny czy nie?
Zależy od wielu czynników, najbardziej lubię chyba połączyć totalny relaks z aktywną formą spędzania czasu. Wczasy tylko na plaży by mnie zanudziły na śmierć, tak jak codzienne marsze po górach.
9. O, której wstaję w wolne dni?
Mój organizm nie uznaje wolnych dni, wstaję jak zwykle, koło 5 rano.
10. Stosunek do soi?
Nie mam nic przeciwko.
11.Ulubiona firma kosmetyczna?
Zależy od kosmetyków, ale wygrywa L’Oreal w ilości kosmetyków w mojej szafie.

Składniki:

Mąka owsiana-szklanka
Mielony len-4 łyżki
Koncentrat pomidorowy-2 łyżeczki
Ziarna słonecznika-2 łyżki
Sezam-2 łyżki
Suszony czosnek
Chilli-szczypta
Oregano-szczypta
Bazylia-szczypta
Sół-pół łyżeczki
Cukier-łyżka
Wrzątek-3/4 szklanki

 Wykonanie jest bajecznie proste, wszystkie składniki łączę w jednym naczyniu. Dodaję wrzątek, dokładnie mieszam bardzo dokładnie tak by nie powstały niepotrzebne grudki. Odstawiam na pół godziny. Następnie masę rozsmarowuję na papierze do pieczenia, piekę ją 15 minut  w 175 stopniach. Po tym czasie kroję masę na kwadraciki,  i piekę 10 minut w 160 stopniach. Następnie przewracam ciasteczka na drugą stronę i znów piekę 10 minut.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

71 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.