Jak uwielbiam jeść, tak przy tej grypie straciłam apetyt, Chwilowo nic mi nie smakuje. Mam nadzieję,że to stan przejściowy, który szybko odejdzie w zapomnienie. A na razie wspominam boski smak piernika.
Przepis dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki
Na małym ogniu podgrzewam miód z piwem. Gotuję mieszankę przez 5-6 minut. Chwilę studzę.
Jajka ucieram z cukrem, dodaję olej i lekko przestudzoną mieszankę miodowo-piwną.
Przesiewam mąkę razem z kakao, sodą i przyprawami. Łączę obie masy, dokładnie ucieram.
Ciasto wylewam do keksówki,posmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą. Piekę piernik przez 45 minut w 185 stopniach. Zostawiam do przestudzenia.
Wystudzony piernik kroję na pół, smaruję marmoladą Jamar, przykrywam drugą częścią ciasta. Chwilę chłodzę.
W garnuszku roztapiam czekoladę z masłem i mlekiem, polewam nią ciasto, Zostawiam do zastygnięcia czekolady, dowolnie dekoruję.
wspaniały! na piwie jeszcze nie robiłam:)
🙂
Uwielbiam pierniki, takiego jeszcze nie robiłam i nie jadłam 🙂
Nie robilam piernika czy innego ciasta/plackow na piwie – nie lubie jego smaku i aromatu. Ale karmelowy aromat i spulchnienie kusza 🙂
Swoja droga, takze kocham pierniki 🙂
na piwie to i ja jeszcze nie miałam okazji robić 🙂
Pięknie udekorowany piernik! Ależ wspaniale wygląda. Na piwie żadnych wypieków jeszcze nie próbowałam robić. Fajna sprawa!
Pozdrawiam ciepło 🙂
My spokojnie piernik możemy wcinać przez cały rok 😛 Ten Twój to nawet latem by nam smakował 😀
Chyba nigdy nie jadłam ciasta z dodatkiem piwa, ale Twój piernik wygląda smakowicie :))
pyszny i piękny ten piernik:) Jeśli chodzi o piwo, to guinness albo inne ciemne piwo też się sprawdzi;)
🙂
ja piwa nie piję, w ogóle alkoholu nie znoszę bo mi śmierdzi 😉 ale tutaj smak znika, zostaje tylko przyjemny karmelowy posmak;)
warto spróbować:)
🙂
🙂
ja raz robiłam rogaliki morelowe na piwie,a to był drugi wypiek z piwem;)
na pewno;)
O takim pierniczku nie słyszałam 🙂
Niestety za piernikami nie przepadam, ale wygląda apetycznie 🙂
🙂
Na takie dobre ciasto każda pora jest dobra 🙂
🙂
Aż nabrałam apetytu na coś słodkiego od samego patrzenia 🙂
Ja również mogłabym jeść piernika cały rok, pora roku mi nie przeszkadza :p a takiego na piwie jeszcze nie próbowałam, ale bardzo mnie nim zaciekawiłaś 🙂
To ja poproszę kawałek. Lubię takie piernikowe słodkości 🙂
O matko, zjadłabym 😀 Zdrówka życzę!
dziękuję:)
🙂
🙂
już leci;)
O losie – ja chcę jeść takie pyszności! 🙂
Rożne pierniki piekłam i jadłam ale z piwem jeszcze nie 🙂
Uwielbiam pierniki i też cieszę się nimi całą zimę.
🙂
warto spróbować;)
🙂
Musi być przepyszny! Będę musiała koniecznie skorzystać z tego przepisu!
porter jest dobry:D i do picia i w ciastach:D
🙂
polecam:)
Ja pierniki mogłabym jeść przez cały rok 😀 Z dodatkiem piwa musi ciekawie smakować 🙂
🙂
Zdrowia! Piękny piernik! Tez lubię go jeść cały rok:)
🙂
Piernik na porterku Mniam Mysle ze jest super Do tego herbatka i troche spokoju…. ach cudownie Pozdrawiam!
🙂
Ja tam nawet lubię zjeść piernik albo ciasteczka piernikowe nawet już po świętach 🙂
🙂
Wygląda bardzo apetycznie i chętnie skuszę się na kawałeczek do kawki. 😉
omom:D
🙂