Vege

Placuszki z cukinii

1 Min. czytania
Dokładnie pamiętam moje pierwsze placki z cukinią. Był 24 lipca ubiegłego roku. Dzień przed koncertem Depeche Mode, czekałam na przyjaciółkę z którą miałam jechać, a  że była wegetarianką wymyśliłam-zrobię placki z cukinii, na pewno jej posmakują. Wydłubałam pestki, zrobiłam ciasto, poszłam na dworzec po pannę Anastazję, wróciłam i zaczęłam smażyć. Placki zlały się w jeden wielki placek, próby przewrócenia na druga stronę nic nie dały. Zrobił się cukiniowy omlet cesarski. Przysmażone fragmenty były pyszne, te mniej dotknięte ogniem wylądowały w śmieciach. Wtedy popełniłam trzy błędy. Jedynie wydłubałam pestki, zostawiłam masę po przygotowaniu, a przed oczyma wciąż miałam wizję koncertu i wokalistę bez koszulki. Robiłam więc pewniejsze placki z cukinii i ziemniaków.Tym razem naprawiłam wszystkie błędy. Startą cukinię porządnie odcisnęłam, placki smażyłam od razu po przygotowaniu, a o wokaliście starałam się nie myśleć. Placki wyszły pyszne. Placki? Nie, one były tak delikatne, że słowo placki jest nie na miejscu. Cukiniowe placuszki, delikatne jest chmurka.
Składniki ( 10 placuszków)
2 duże cukinie
1 spore jajko
5-6 łyżek mąki pszennej
1 dymka
garść koperku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi,  duża szczypta harrisy
olej do smażenia

Cukinię obieram, ścieram na tarce-duże oczka. Posypuję solą, zostawiam na 20 minut, po tym czasie dokładnie usuwam wodę-najlepiej rękoma wyciskać cukinię. Dodaję jajko, mąkę, posiekaną dymkę, rozgnieciony czosnek oraz przyprawy, całość mieszam.

Rozgrzewam olej i smażę małe placuszki. Dzięki temu, że cukinia jest dobrze odsączona nie chłonie tłuszczu i placki pozostają delikatne. Można podawać z sosem jogurtowym z czosnkiem albo kleksem śmietany i wędzoną rybą. Mi starczyła szczypty harrisy z wierzchu.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.