Ciasta

Podwójnie migdałowe ciasto cytrynowe

1 Min. czytania
Weekendowe pieczenie to w moim domu tradycja. Ciasto na te dwa luźniejsze po prostu musi pojawić się na stole. Tym razem nie miałam za wiele czasu,ale olbrzymią ochotę na coś wyjątkowego. Co prawda mieszkanie po remoncie już w pełni ogarnięte, ale piwnica wołała o zainteresowanie. Zapomniałam,że ukryłam tam masę książek, które musiałam przynieść, wyczyścić z kurzu i ustawić na półce. Do tego musiałam uporządkować buty. Okazało się,że mam 2 pary zimowych kozaków, o których istnieniu po prostu zapomniałam. Jakże przyjemnie było znów je zobaczyć i odkryć brak dziur i innych uszkodzeń. Zadowolona czyściłam buty i układałam je w piwnicznej garderobie. Do tego wykonałam 12 kursów na trasie dom-śmietnik.   Po tych wszystkich pracach nie miałam zbytniej ochoty na szykowanie skomplikowanego ciasta. Ale ciasto musiało oczywiście pojawić się na stole. Wybór padł na proste,ale i za efektowne podwójnie migdałowe ciasto. Do tego szalenie wręcz proste i przepyszne. Miękkie, delikatne, cytrynowe i rozkosznie migdałowe. Dodatkową atrakcją są chrupiące migdały z wierzchu, które stanowią idealny kontrast dla delikatnego ciasta. Wyśmienicie smakuje z dużym kubkiem zielonej herbaty z płatkami róży. A jako,że robi się naprawdę szybko polecam nie tylko na weekend.

Składniki:
125 gramów masła
3 duże jajka
80 gramów cukru kokosowego
1 duża cytryna cytryny
200 gramów mąki pszennej
150 gramów mąki migdałowej (allbo samodzielnie zmielonych migdałów)
Łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki płatków migdałowych

Lukier:
1 cytryna
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy

Masło ucieram z cukrem na puch. Stopniowo dodaję jajka i dalej ucieram do połączenia się składników.  Ścieram skórkę z cytryny,dodaję do masy jajecznej.

Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodaję do reszty składników ciasta. Tortownicę smaruję masłem,wysypuję bułką tartą, przelewam ciasto. Piekę je 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypuję płatkami migdałowymi i piekę 30 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto wciąż jest ciepłe,polewam je rzadkim lukrem ukręconym z cukru pudru i soku z cytryny.

1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

68 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.