Jabłka myję, obieram, kroję w plastry,a te na połówki.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, smaruję go odrobiną masła, posypuję cynamonem, bułką tartą i brązowym cukrem. Wykładam jabłka.
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, dodaję jajka i ucieram aż składniki połączą się w jednolity krem. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do maślanej masy, delikatnie łączę składniki.
Na jabłka wylewam ciasto, wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę placek przez 45 minut. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem z cynamonem.
Lubię przeglądać kulinarne gazetki, w jednej z nich znalazłam przepis na rosyjski jabłecznik. Sama nie wiem czemu ten jabłecznik tak się nazywa. Może dlatego, że w Rosji wiele rzeczy stoi na głowie, a ten jabłecznik piecze się do góry nogami? Nie wiem, ale wiem, że jabłecznik wyszedł wspaniały. Intensywnie owocowy, a do tego cudownie wypieczony. Bałam się zakalca, ale nie było czego się bać, bo placek upiekł się w punkt. To taki niby zwykły jabłecznik, ale jaki pyszny! Delikatny, bardzo jabłkowy, mięciutki, niezwykle aromatyczny. Pasuje idealnie do kubka jaśminowej herbatki, kocyka i plotek z przyjaciółką. Z tym jabłecznikiem każdy wieczór, będzie idealny. Polecam, robi się błyskawicznie, a jest przepyszny. Polecam na weekend.
Składniki:
4 duże jabłka ( u mnie kwaśne ligole)
4 jajka
300 gramów mąki
150 gramów masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
Dodatkowo:
Cukier puder
Duża szczypta cynamonu
Apetycznie wygląda 🙂
🙂
Cos czuję ,że każdy fan jabłecznika byłby zachwycony 😀
Uwielbiam serniki i jabłeczniki, Twój na pewno też by mi smakował.
Zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie, szczegóły na blogu.
z pewnością 🙂
😉
Pierwszy raz spotkałam się z taka nazwą a do tego ciasto do góry nogami :)) Wygląda pysznie muszę przepis wykorzystać jak najszybciej z samej ciekawości 🙂
Jabłeczniki kochamy w każdej postaci, koniecznie musimy przetestować Twój przepis 🙂
Ależ mi narobiłaś apetytu na jabłecznik.
Ciasta z jabłkami zawsze są spoko;)
😉
oj tak:)
polecam:)
polecam;)
Sama nabrałam ochoty na ciasto jak tak kusisz może być i rosyjskie byle z cynamonem 😊
😉
Uuu nie znałam takiego jabłecznika 🙂 Wyglada bosko!
O! to coś dla mnie!
Wspaniały jabłecznik.
O, ciekawy przepis☺
😉
dziękuję i polecam 🙂
dziękuję:)
Kocham jabłecznik, także taką jego wersję muszę koniecznie zrobić 😉
Ja już kilka ciast piekłam do góry nogami 😉 Nie wiedziałam, że to rosyjska tradycja 😉
Wygląda bardzo apetycznie, muszę zrobić ten przepis. 🙂
🙂
jest też francuska tarta Tatin na odwrót 😉 ale to nie jest tarta, acz zwykły/niezwykły jabłecznik:)
🙂
Wygląda bardzo apetycznie!
dziękuję:)
Musi być mega❤❥
🙂
Ciekawy wariant 🙂
😉
ja wolę swoją polską szarlotkę;p
Przepis zapisany 😉 Lubię jabłeczniki. Wszystkie! Rosyjskie tym bardziej.
Narobiłaś mi strasznego smaka 😋 wygląda przepysznie
😉
😉
ja tam różnicy w smaku nie widzę:)
Ciasto wygląda pysznie!
Nie znałam takiego sposoby na jabłecznik, ale chyba nie zrobię, bo nie przepadam – wole serniki 😀 Choć wygląda baardzo smakowicie, super robota <3
😉
serniki rządzą;)
Pychotka, lubię takie duże kawałki jabłek 🙂
Wygląda bardzo smakowicie i niepowtarzalnie 🙂
Czasem mozna odkryć takie nietypowe przepisy przez przypadek.
🙂
oj tak, przypadek to w kuchni najlepszy doradca:)
Wygląda apetycznie 🙂
🙂