Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Dodaję mąkę pszenną, zostawiam zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
Roztapiam masło,chwilę studzę, dolewam mleko.W dużej misce łączę mąkę z cukrem. Dodaję ekstrakt waniliowy, dolewam „mleczne masło”. Na końcu dodaję jajka i zaczyn. Najpierw łączę ciasto łyżką, potem ugniatam ręcznie-trwa to około 15 minut. Przykrywam miskę z ciastem ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia-ciasto musi podwoić swoją objętość co trwa około godziny.
Po tym czasie dzielę ciasto na dwie części, każdą lekko wałkuję. Na środek łyżką wykładam serek, posypuję go truskawkami, i cukrem kokosowym. Zwijam rolady, przekładam je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Mleko mieszam z cukrem, i polewam wierzchy rolad.
Ciasto piekę przez 40 minut w 170 stopniach.
Mniam też bym takie zjadła 🙂
Ale bym sobie takie zjadła. <3
o nie… ale sama bym zjadła drożdżowca.. <3 i to z takim smakiem.. 🙂
Piękne i apetycznie różowe ciasto 🙂 Nie rozmrażałaś truskawek? Ja to zawsze boję się, że mi ciasto podejdzie wodą.
Zapach i smak truskawek zawsze jest cudowny 😉 mam na szczęście jeszcze spore zapasy mrożonek 😀
Zapach i smak truskawek zawsze jest cudowny 😉 mam na szczęście jeszcze spore zapasy mrożonek 😀
😉
😉
Cóż za ogromna przyjemność kosztować truskawek o tej porze roku. Wspaniałe ciasto (:
😉
Nie rozmrażałam właśnie, zapomniałam, i naprawdę ciasto ładnie się upiekło, a truskawki zostały jędrne:)
😉
dziękuję:)
Ależ pyszne ;0
dziękuję:)
Skradnę Ci to popołudniowe marzenie;)
Rano by mi się go nie chciało robić, ale z chęcią bym wszamała gdyby ktoś je dla mnie zrobił. 😀
Kwintesencja-smaku.blogspot.com
Wspomnienie lata… Zjadłabym takiego truskawkowca 🙂
😉
😉
😉
ale pyszności.. aż zgłodniałam 🙂
😉
Moja ulubiona dróżdżówka
Moja ulubiona dróżdżówka
Jak nasza mama zrobi drożdżowe to nie ma zmiłuj, nie da się obok niego przejść obojętnie 😀 A takie nadziane to już w ogóle musi być genialne 😀
niemalże czuję jego zapach, pyszności!
Ale te truskawki robią wrażenie w tym cieście :))
😉
Też nie umiem przejść obojętnie obok drożdżowego ciacha:)
😉
😉
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam truskawki 🙂
🙂
Ależ cudowne:)
dziękuję:)
Lubię zimę, ale tęsknie już za świeżymi, pysznymi, słodkimi truskawkami :))) Drożdżowe wspaniałe 🙂
😉
Pyszności, aż ślinka cieknie.
Co za pychotka<3
Apetyczne ciasto 🙂 Ja natomiast dzisiaj piekłam ciastka z musli 🙂
dziękuję:)
dziękuję:)
😉
Chcę to zjeść! 😀
😉
Uwielbiam takie ciasta! 😉
Dobrze wypieczony placek drożdżowy potrafi zrobić furor na każdej imprezie. Uwielbiam go przełożonego masą jogurtową, wtedy wręcz odpływam.
Mam ochotę na takie ciasto! Mniam 😀
😉