Ciasta

Serniczki w jabłku

1 Min. czytania

Spotkanie z przyjaciółką, babski wieczór-która  z nas tego nie lubi? Nie tylko można odetchnąć od codzienności, to jeszcze tworzymy okazję by podczas plotek zjeść coś pysznego i koniecznie słodkiego. Tym razem nie chciałam piec klasycznego ciasta, chciałam podać coś lekkiego, delikatnego,a  jednocześnie maksymalnie prostego. Może pieczone jabłko? Fajny pomysł, ale powiedzmy sobie szczerze jakoś tak za prosto, za mało wymyślnie. A może by tak do tego jabłka coś włożyć, ma być delikatnie więc środek wypełniam masą sernikową. Sernik w jabłku-niebo w gębie. Dzięki jabłkowej otoczce serniczek jest maksymalnie delikatny i kremowy. Same jabłko zyskuje zaś fantastyczną śmietankową nutę. I najważniejsze, całość robi się błyskawicznie, a do tego jest tak proste w przygotowaniu, że koniecznie musicie to zrobić. Szybki i przepyszny deser? Ten serniczek będzie u mnie pojawiał się zdecydowanie częściej. Warto go podać na walentynkową ucztę, nawet dla samej siebie. Ja tak zrobię, rozpieszczę samą siebie.

Składniki:
Jabłka-6 twardych i sporych sztuk
Twaróg mielony-300 gramów
Jajko
Budyń śmietankowy- 2 łyżki
Cukier puder-3 łyżki
Cynamon-szczypta
Do podania mleczna czekolada, sezamki

Jajko ucieram z cukrem, partiami dodaję twaróg i delikatnie ucieram. Dodaję budyń w proszku i cynamon, masę wkładam do lodówki. W tym czasie myję jabłka, odcinam wierzchy, wydrążam gniazda nasienne,a  w wolne miejsce wlewam masę sernikową. Całość zapiekam 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiam w piekarniku na 5 minut, wierzch posypują tartą czekoladą i sezamkami. Można jeść na gorąco jak i po ostudzeniu.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.