Galaretkę zalewam wrzątkiem( połową ilości podanej na opakowaniu), odstawiam do przestudzenia.
Żelatynę zalewam 50 ml wody. Odstawiam do napęcznienia.
Podgrzewam mleko z miodem i wanilią. Dodaję żelatynę, mieszam aż się rozpuści i połączy z mlekiem, chwile studzę.
Ucieram twaróg sernikowy z serkiem mascarpone, dodaję mleko z żelatyną. Masę odstawiam na kwadrans do lodówki.
Dno foremki ( najlepiej z odpinanym rantem) wykładam folią spożywczą, na niej układam biszkopty. Wylewam na nie masę serową. Z wierzchu układam truskawki, owoce smaruję galaretką ( najlepiej przy pomocy pędzelka). Sernik chłodzę minimum dwie godziny w lodówce.
Smak prawdziwego lata. Truskawki, galaretka i sernikowa masa. Co prawda pogoda zrobiła się nieco mniej letnia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przywołać lato takim sernikiem. Robi się go bardzo szybko, no może odrobinę czasu trzeba na sernik poczekać, ale to dobre ćwiczenie dla cierpliwości! Takie lekkie, delikatne, owoce, pyszne ciasto. Kwintesencja lata na deserowym talerzyku! Ten weekend płynie mi wspaniale, mam ochotę zatrzymać go na zawsze. Ale nie ma lekko, poniedziałek jak przyjść ma, tak przyjdzie, więc spędźmy miło niedzielę i osłódźmy ją sobie ile się da.
Składniki:
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
100 ml mleka
500 gramów serka sernikowego
250 gramów serka mascarpone
3 łyżki miodu
Ekstrakt waniliowy-pół łyżeczki
Szklanka truskawek
Kilkanaście biszkoptów
🙂
Wygląda bosko! Chętnie spróbuję 🙂
Bardzo dziękuję za odwiedziny-0 czekam na kolejne smakowite przepisy 🙂
Mniam, ale rozpusta 🙂
Great post, Thanks for sharing,
I'm following you! X.
Zamiast truskawek dałabym teraz borówki 🙂 I można jeść 🙂
😉
🙂
można dać ulubione owoce:)
U mnie rzadko pojawia się deser bez pieczenia, a Twó szybki i prosty!
WYgląda mega apetycznie<3 zjadłabym<3