Ciasta

Sernik z imbirem i cytryną

1 Min. czytania

 Inspiracją dla tego sernika była propozycja Zosi z bloga Make Cooking Easier. Jej sernik cytrynowy z imbirem i karmelem, wyglądał genialnie. Ja musiałam troszkę zmodyfikować swój przepis i zrobić go bardziej fit.  Dlatego też zrezygnowałam z karmelu oraz ogólnie cukru. Trochę się bałam jak to wpłynie na smak i konsystencję ciasta, ale sernik nie tyle nie ucierpiał, co wyszedł genialny! Maksymalnie kremowy, delikatny, aksamitny. Połączenie imbiru i cytryny jest naprawdę warte wypróbowania. Sama nie sądziłam, że to może być aż tak dobre! Lekki, orzeźwiający, słodko-gorzki, nie można przestać go jeść. Chce się więcej i więcej. Koniecznie spróbujcie go już w ten nadchodzący weekend. 


                                                                                                                                                      

                                                                         Składniki

1 kg twarogu sernikowego


250 ml śmietanki kremówki 

4 duże jajka

60 gramów białka o smaku białej czekolady

4 łyżki ksylitolu

2 paczki budyniu waniliowego

2 garście kandyzowanego imbiru

1 łyżeczka startej skórki z cytryny


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy

Imbir kandyzowany

Plasterki cytryny do dekoracji

W dużej misce miksuję twaróg ze skórką cytrynową i ksylitolem. W kremówce rozprowadzam budynie i odżywkę, dodaję do twarogu i miksuję. Na końcu dodaję lekko ubite jajka i miksuję z masą. Siekam drobno kandyzowany imbir i dodaję do masy, całość mieszam łyżką. 

Tortownicę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną. Wylewam masę sernikową. Na dnie piekarnika kładę naczynie z wodą. Sernik piekę 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszam moc na 160 stopni i piekę ciasto 55 minut. Po upieczeniu studzę sernik przy otwartych drzwiach piekarnika, najlepszy jest po całej nocy w lodówce. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.