Ciasta

Sernik z imbirem i cytryną

1 Min. czytania

 Inspiracją dla tego sernika była propozycja Zosi z bloga Make Cooking Easier. Jej sernik cytrynowy z imbirem i karmelem, wyglądał genialnie. Ja musiałam troszkę zmodyfikować swój przepis i zrobić go bardziej fit.  Dlatego też zrezygnowałam z karmelu oraz ogólnie cukru. Trochę się bałam jak to wpłynie na smak i konsystencję ciasta, ale sernik nie tyle nie ucierpiał, co wyszedł genialny! Maksymalnie kremowy, delikatny, aksamitny. Połączenie imbiru i cytryny jest naprawdę warte wypróbowania. Sama nie sądziłam, że to może być aż tak dobre! Lekki, orzeźwiający, słodko-gorzki, nie można przestać go jeść. Chce się więcej i więcej. Koniecznie spróbujcie go już w ten nadchodzący weekend. 


                                                                                                                                                      

                                                                         Składniki

1 kg twarogu sernikowego


250 ml śmietanki kremówki 

4 duże jajka

60 gramów białka o smaku białej czekolady

4 łyżki ksylitolu

2 paczki budyniu waniliowego

2 garście kandyzowanego imbiru

1 łyżeczka startej skórki z cytryny


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy

Imbir kandyzowany

Plasterki cytryny do dekoracji

W dużej misce miksuję twaróg ze skórką cytrynową i ksylitolem. W kremówce rozprowadzam budynie i odżywkę, dodaję do twarogu i miksuję. Na końcu dodaję lekko ubite jajka i miksuję z masą. Siekam drobno kandyzowany imbir i dodaję do masy, całość mieszam łyżką. 

Tortownicę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną. Wylewam masę sernikową. Na dnie piekarnika kładę naczynie z wodą. Sernik piekę 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszam moc na 160 stopni i piekę ciasto 55 minut. Po upieczeniu studzę sernik przy otwartych drzwiach piekarnika, najlepszy jest po całej nocy w lodówce. 

1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.