Spróbujcie tego sernika, na pewno Wam posmakuje i umili niedzielne popołudnie.
Zaczynam od przygotowania spodu. Ciasteczka kruszę. Roztapiam masło z czekoladą i dodaję do ciastek, masą wylepiam dno tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piekę ciasteczkowy spód przez 10 minut w 160 stopniach.
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ukręcam ze stewią, powoli dodaję twaróg i ucieram do połączenia się składników. Następnie dodaję śmietankę, proszek budyniowy i masło orzechowe, dokładnie łączę całość. Ubijam białka na sztywno,ze szczyptą soli, delikatnie dodaję do ciasta. Mieszam całość ostrożnie, i wylewam masę sernikową na podpieczony spód. Piekę sernik przez 65 minut w 180 stopniach-na spodzie piekarnika kładę naczynie żaroodporne z wodą, dzięki czemu sernik nie pęka i nie jest suchy po upieczeniu. Do wystudzenia trzymam ciasto w piekarniku,przy lekko uchylnych drzwiczkach.
Szykuję polewę. Podgrzewam śmietankę, dodaję posiekaną czekoladę i masło, energicznie mieszam, tak by czekolada i masło się roztopiły. Polewą smaruję ciasto, wstawiam do lodówki.
Sernik najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy ma idealną konsystencję.
🙂
dziękuję 😉
🙂
🙂
🙂
🙂
🙂
polecam;)
😉
Pychotka. Jadłabym 🙂
Sernik – bajka <3
Zapraszam do siebie na bloga na konkurs 🙂 Pozdrawiam
🙂
🙂
Sernika nigdy nie odmówie, pysznie wygląda :
🙂
Sernik z masłem orzechowym brzmi bardzo kusząco, intrygująco i zachęcająco.
😀
Nie jadłam jeszcze takiej wersji sernika 🙂
chętnie;)
polecam:)
polecam:)
🙂
Takiego serniczka jeszcze nie jadła, wygląda wybornie 🙂
🙂
Właśnie w tym momencie wzięło mnie na słodkości 😀
Boże jak ja bym zjadła sernik, cokolwiek słodkiego
Jej, uwielbiam sernik w każdej postaci! Chętnie zjadłabym tą pyszność. :3
Bardzo lubię serniki, a z masłem orzechowym musi smakować świetnie. 🙂
🙂
😉
🙂
🙂
Wspaniały! Też za mną ostatnio chodzi sernik. A towarzystwa Babci ogromnie zazdroszczę. 🙂