
Spróbujcie tego sernika, na pewno Wam posmakuje i umili niedzielne popołudnie.
Zaczynam od przygotowania spodu. Ciasteczka kruszę. Roztapiam masło z czekoladą i dodaję do ciastek, masą wylepiam dno tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piekę ciasteczkowy spód przez 10 minut w 160 stopniach.
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ukręcam ze stewią, powoli dodaję twaróg i ucieram do połączenia się składników. Następnie dodaję śmietankę, proszek budyniowy i masło orzechowe, dokładnie łączę całość. Ubijam białka na sztywno,ze szczyptą soli, delikatnie dodaję do ciasta. Mieszam całość ostrożnie, i wylewam masę sernikową na podpieczony spód. Piekę sernik przez 65 minut w 180 stopniach-na spodzie piekarnika kładę naczynie żaroodporne z wodą, dzięki czemu sernik nie pęka i nie jest suchy po upieczeniu. Do wystudzenia trzymam ciasto w piekarniku,przy lekko uchylnych drzwiczkach.
Szykuję polewę. Podgrzewam śmietankę, dodaję posiekaną czekoladę i masło, energicznie mieszam, tak by czekolada i masło się roztopiły. Polewą smaruję ciasto, wstawiam do lodówki.
Sernik najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy ma idealną konsystencję.
Serniki to ja wszystko i zawsze bardzo chętnie:-)
Ojoj to ja się wpraszam na duży kawałek 🙂
Sernika nigdy nie odmawiam:)
Na sernik zawsze jestem w stanie się skusić. Ulubione ciasto. A wszystkie wariacje na jego temat przyjmuję z ochotą.
Pozdrawiam. Miłego dnia! 🙂
Wygląda super, a najbardziej podoba mi się spód :))
Zjadłabym taki serniczek 😉
Chyba jesteś mistrzynią serników 😀 Z chęcią bym taki spałaszowała!
Dużo zdrowia dla babci 🙂
dziękuję:)
😉
🙂
🙂
tak jak ja:)
już kroję:)
😉
Takiego jeszcze nie jadłam 😊 pysznie wygląda 😊
oj tak, czasami też mam tak, że muszę ugotować to, na co akurat tylko ja mam ochotę! 🙂
Z pewnością smakuje wyśmienicie 🙂
Bardzo lubię masło orzechowe, a szczególnie to z kawałkami orzeszków. Sernik z takimi dodatkami musi być pyszny.
Dzisiaj przygotowałam budyń z kaszy manny wg Twojego przepisu. Cudo!
Pozdrawiam.
ciekawe czy by mi smakował:)
Sernik i masło orzechowe – tyle informacji mi wystarczy, żeby wiedzieć że to musi być pyszne 🙂
u mnie też był sernikowy głód przed weekendem, więc sernik musiał być:) Szkoda, że nie wpadłam na pomysł z masłem orzechowym;)
🙂
🙂
🙂
Dziękuję i cieszę się,że smakowało:)
jeżeli tylko lubisz masło orzechowe i sernik to z pewnością tak:)
🙂
następnym razem spróbuj:)
Mniam, na pewno pyszny☺
🙂
mi została babcia i dziadek od strony mamy, od strony taty zmarli jeszcze zanim się urodziłam (mój dziadek miałby dziś 120 lat a babcia 112!) Mogłam niestety tylko do nich zadzwonić bo nie ma mnie w kraju a jestem z nimi mocno związana. Ale by się babcia ucieszyła z takiego sernika! chociaż…jej placki zawsze były i będą najpyszniejsze:)
Też ostatnio chodził za mną sernik, upiekłam w końcu z jabłkami, ale Twoim na pewno bym nie pogardziła taki apetyczny 🙂
🙂
Wygląda całkiem ok 😉 Musze pokombinować trochę z sernikami.
Moja jedna babcia też zmarła przed moim urodzeniem, równo 10 lat. A dziadkowie odeszli w niecały rok, już ponad 20 lat ich nie ma, a dalej mi smutno w to święto,bo odkąd poszłam do zerówki,to żadnego dnia dziadka nie mogłam obchodzić,jak były szkolne uroczystości to nie miał kto przyjść niestety.
🙂
Do kawki na teraz idealnie 😛 może będziedz gdzieś w Krakowie koło hali? Podrzucisz mi kawałek 😀
w weekend jadłam podobny:D
🙂
Pendolino, 5 godzin i będę:)
Takie pyszności!
wspaniały sernik! idealne smaki:)
Jak czytam sernik jestem pierwsza – na pewno kapitalnie smakuje!
Kusisz strasznie 🙂
ciekawy zbieg okoliczności Mój młodszy brat który w przerwach od uczelni czy pracy lubi cos ugotować zrobil sernik na zimno z uzyciem masla orzechowego Myslalam ze to nie będzie dzialac ale dzialalo i smakowalo Dlatego tez jestem pewna ze twój sernik jest pyszny i warty odtworzenia!
Akurat mam ochotę na coś takiego 🙂
Byłabym w stanie poczekać 😀
Uwielbiam ten sernik – pierwszy raz na przepis natknęłam się u Nigelli 🙂 Grzechu warty 🙂
Pyszny serniczek, koniecznie muszę taką wersję wypróbować:)
Nie musisz mnie długo namawiać na takie ciasto 🙂