Śniadania na słodko

Sernikowy omlet

1 Min. czytania
Jako fanka sernika nie widzę nic złego by nie zjeść go na śniadanie. Ale, ale, nie jest ze mną aż tak. I dlatego nie zjadłam kawałka ciasta na śniadanie. Ja sięgam po sernikowy omlet. Ma on w sobie wszystko to co w serniku najlepsze. Jest twarożek, wanilia, rodzynki i delikatny posmak pomarańczy. Przyznam szczerze, kiedy ten omlet ląduje na patelnię, cały dom wypełnia się sernikowym aromatem. Jest słodko, choć bez grama cukru. Sernikowo, deserowo, kojąco, i trochę świątecznie. To jest chyba takie śniadanie, które w listopadzie mogłabym jeść dzień dnia, a pewnie i jeszcze częściej. Smakuje bowiem wybornie. A co ważne o poranku, jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje dosłownie moment. Ostatnio moje poranki są ciężkie. Wszystko to wina braku słońca. Co prawda popijam co rano malinowy tran z dużą porcją witaminy D, ale słoneczna witamina widać słabo się we mnie kumuluje, bo wciąż brakuje mi energii, jaką daje mi słońce, śpiew ptaków i zieleń drzew. Na szczęście już niedługo ulice ożyją dzięki świątecznym dekoracjom i będzie mi lżej. A na razie zapraszam na przepyszne śniadanie i życzę miłych listopadowych poranków.

Składniki:
2 jajka
1czubata łyżka mąki
3 łyżki mleka
3 pełne łyżki twarożku sernikowego
Duża garść rodzynek
Ekstrakt waniliowy
Aromat pomarańczowy
Masło klarowane

Namaczam rodzynki chwilę we wrzątku, odcedzam.
W miseczce roztrzepuję jajka z wanilią i aromatem pomarańczowym. Dodaję twarożek i bardzo dokładnie rozcieram składniki, na końcu dosypuję mąkę, mleko i rodzynki. Delikatnie mieszam.
Rozgrzewam masło, smażę omlet po 2,5 minuty z każdej strony.
Ja podałam swój z twarożkiem i cynamonem, ale pasować będą dowolne owoce, miód, czy też konfitury.

1514 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

2 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słodko

Placuszki piernikowe

10 minut Min. gotowania
Z końcem lutego, czuję powiew wiosny. Albo chociaż nadzieję na wiosenne dni i radość, jaką będę czuła już niebawem. Ogród zacznie mienić…
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.