Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Najbardziej lubię węgierki, są słodkie, urocze i wdzięczne do przygotowywania z nich różnych smakołyków. Użyłam ich też do produkcji tego ciasta. Nie lubię się zbytnio chwalić, ale ciasto z dodatkiem kefiru jest jednym z lepszych jakie jadłam ostatnio. Bardzo miękkie, wręcz aksamitne, delikatne w smaku, rozpływa się w ustach. Świetnie współgra ze śliwkami, z ich delikatną cierpkością, którą podkręciłam imbirem i rozmarynem. Rozmaryn i śliwka? Genialna para, dodając parę gałązek rozmarynu do śliwek uzyskuje się niesamowity aromat i cudowny ziołowy smak. W tym cieście wszystko gra. A do tego robi się je błyskawicznie. I jak pachnie. Śmiało, biorę kawałek, albo nie, lepiej dwa, do tego kubek ciepłej herbaty, książka i łapię ostatnie promienie ciepłego jeszcze słońca. Śliwkowa magia w pełni.
Składniki:
30 dg węgierek
2 jajka
kefir-250 gram
Mąka-300 gram
Olej- 4 łyżki
Proszek do pieczenia-łyżeczka
aromat śmietankowy
cukier z prawdziwą wanilią, imbir, cynamon, kardamon, rozmaryn
trochę masła i kaszy manny
Zaczynam od śliwek. Umyte kroję na połówki, usuwam pestki, posypuję solidną porcją cynamonu, imbiru, kardamonu, rozmarynu i cukru z wanilią.
Ucieram jajka z cukrem do białości, dodaję aromat, kefir i olej. Do masy przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Masa będzie dość gęsta, wylewam ją na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną.
Wierzch ciasta posypuję kaszą manną i układam śliwki. Piekę placek przez 30 minut w 185 stopniach. Można posypać cukrem pudrem.
Super:) Wygląda na leciutkie i delikatne, takie jak lubię (jak już ciasto jem :). Do tego śliwki. Pycha.
Właśnie jest takie leciutkie i bardzo delikatne 🙂
ciasta na kefirze/maślane/jogurcie są doskonałe! też je bardzo lubię. A dodatek rozmarynu? cudownieee 🙂
Śliwki w deserach- pycha! :))
Bardzo lubię ciacha ze śliwkami.
Pierwszy raz dodałam kefir i efekt mnie zaskoczył. Doskonałe ciasto 😉
Już dodaję do ulubionych ten przepis. WIesz, że pierwszy raz słyszę o cieście na kefirze? Chyba jeszcze w życiu mało widziałam. A te śliweczki. Wygląd ciasta ekstra!
Pozdrawiam serdecznie i jak zawsze zapraszam jak najczęściej do mnie.
PS:Nie jadłam nigdy śliwkowca z mocno zaznaczoną nutą przypraw, musi być pyszny.
Widać, na kefirze wychodzą fantastyczne ciasta. Wspaniale się zapowiada, ślinka leci 🙂
Kolejny super przepis do wypróbowanie 😉 w sam raz na weekend:D
Ja też robiłam pierwszy raz, trochę bałam się tego ciasta, ale zniknęło błyskawicznie 🙂
Zaczęłam robić powidła z rozmarynem i imbirem, i przeniosłam ten patent na ciasta-rozmaryn idealnie pasuje do ciasta 🙂
Ja też, oj też 😉
Nawet bardziej niż fantastyczne 🙂 Muszę częściej dodawać kefir do wypieków 🙂
Idealne ciasto na sobotnie popołudnie 🙂
Masz rację, twierdząc że to doskonałe ciasto. Upiekłam dzisiaj całkiem podobne, ale z maślanką. Pychota 🙂
Jak widzę ciasta z owocami to od razu mam ślinotok 🙂 Uwielbiam jeeeee :)))
już sama nazwa brzmi zachęcająco 🙂 śliwkowiec… mmmm
Z maślanką też bardzo lubię 😉 Ale na kefirze jest jakby jeszcze delikatniejsze 🙂
Ja muszę się panować gdy widzę takie ciasta 😉
Nie wiem czemu mi taka nazwa do głowy wpadła 😉
Ciasto ze śliwkami chodzi za mną już chyba z miesiąc. Jutro robię, dzięki za przepis 🙂
Apetyczne! Zjadłabym kawałeczek do kawy! 🙂
Mmm pyszny pomysł na ciasto 🙂
Bardzo fajne ciacho 🙂
Ciasta ze śliwkami są pyszne, dodatek rozmarynu brzmi interesująco! 🙂
Cały urok -poza ciastem tkwi właśnie w rozmarynie 😉
Proszę bardzo 🙂 Za mną tak chodziło, że aż przyszło 😉
Nie ma problemu, zaraz wyślę kawałeczek-ale już ostatni 😉
Ależ mnie ujęłaś tym prostym ciastem, pycha 🙂
jak ja lubię takie przepisy! szybko i bardzo smacznie:)
Też takie lubię, a to naprawdę jest i szybkie i pyszne 🙂
A to mi miło 😉
Znakomicie wygląda, wspaniałe aromatyczne ciasto 🙂
Szybkie I smaczne 🙂 pysznosci!!!!
Dziękuję 🙂
I o to mi chodziło 🙂
Hi! This post could not be written any better!
Reading this post reminds me of my good old room mate!
He always kept talking about this. I will forward this page to him.
Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!
Feel free to surf to my site … Respawnables Hack
Leno, a ile cukru, bo ten z wanilią to chyba tylko do śliwek ?
Ja do ciasta nie dawałam cukru, tylko do śliwek 😉 Wtedy mój tato był na diecie po zawale, więc do ciast dodawałam minimalną ilość cukru, ja nie lubię za słodkich ciast, myślę,że pół szklanki na małą blaszkę- w takiej piekłam będzie idealnie:)
Dodam 3/4 szklanki cukru, wystarczy?