Nie wiem jak u Was, ale poczułam silną potrzebę przywołania wiosny. Męczy mnie aktualna pogoda, ciężko określić zima to czy bardziej wiosna, a może jesień? Jestem prostym człowiekiem, kiedy jest zima powinno być mroźno i śnieżnie. To co widzę za oknem-przygnębiająca szarość,wprowadza mnie w stan kiedy odliczam nie dni, a minuty to wiosennych dni. Oczywiście wiem jak poprawić sobie ponury nastrój i wprowadzić nieco słońca do życia. Oczywiście ciastem. Najlepiej ciastem o pięknym słonecznym kolorze i wspaniałym zapachu wakacji. Ciasto jest proste, nie ma wymyślnych składników, za to zapewnia wspaniały efekt. Powiem Wam w sekrecie,że nigdy nie jadłam tak bardzo pomarańczowego wypieku. A jak pachnie, tak, kiedy się piecze czujemy się jak w pomarańczowym gaju. Zapach, smak, wspaniała konsystencja-chrupiąca skórka, i bardzo wilgotny środek. Po prostu wspaniałe ciasto. Jeżeli brakuje Wam nieco słońca, musicie je upiec koniecznie.
Składniki:
3 jajka
2 pomarańcze
100 ml oleju
1/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
Łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru kokosowego cukru kokosowego
Parę kropli ekstraktu waniliowego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
Masło i kasza manna do formy
Cukier puder do posypania ciasta
Dokładnie szoruję pomarańcze i parzę je wrzątkiem. Ścieram skórkę , a następnie wyciskam sok-warto dodać nieco miąszu. Jajka ucieram z cukrem kokosowym na puch, dodaję sok i skórkę z pomarańczy. Mąki łączę z proszkiem do pieczenia, dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczową. Do masy jajecznej dodaję olej i wanilię, następnie dodaję suche składniki. Całość dokładnie mieszam.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Piekę ciasto przez 60 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Takie ciasta jeszcze nie piekłem, ale wygląda naprawdę pysznie, więc będę musiał spróbować 🙂
Świetny przepis. Podoba mi się ten zamiennik tradycyjnego cukru na cukier kokosowy. Bardzo apetyczne 🙂
Lubię takie wynalazki więc na pewno wypróbuję 🙂
polecam serdecznie:)
dziękuję;)
polecam:)
Piękny intensywny kolor 🙂 Zaraz u Ciebie będę 😉
Wygląda pysznie! koniecznie muszę spróbować zrobić
Zgadzam się w 100% procentach, ciasto najlepsze na zimowe przygnębienie
Myślałam, że to ciasto dyniowe, a tu taka niespodzianka!!! Piękny kolor. Koniecznie do wypróbowania!
😉
dobre ciacho zawsze pomoże:)
parzę herbatkę:)
😉
Ale ma piękny kolor 😀 Jeszcze ciepłe ciasto byśmy wcinały 😀
też nie mogłam się opanować i jadłam ciepłe:)
Aż się głodna zrobiam. 😀
Wspaniałe ciacho. U mnie pięknie świeci słoneczko 🙂
😉
u mnie niestety słoneczne jest tylko ciasto:)
dołączam do głosu wołającego wiosnę;) i kawałek ciasta poproszę, bo kusi mnie kolorem i pachnie przez monitor;)
🙂
Wilgotny środek wygląda zachęcająco. ^^
Co do wiosny, to w weekend widziałam już bazie. O.o
wypróbuję przepis w wolnej chwili:)
Jakie apetyczne:)) Świetne na taka pogodę:))
Piękny kolor! U mnie też pomarańczowo:)
Kolor niesamowity i dlatego chętnie bym spróbowała to zapewne pyszne ciasto;)
😉
to się zgrałyśmy 🙂
😉
😉
polecam 🙂
Piękny kolor, ciasto pierwsza klasa
Piękny kolor, ciasto pierwsza klasa
Przepadam za cytrusowymi wypiekami, pyszne ciacho 🙂
😉
😉
Cudowny kolor:) Częstuję się;)
na pewno jest pyszne i bardzo aromatyczne 🙂
Musi być fantastyczne, lubię tego rodzaju aromatyczne wypieki. 🙂
Zrezygnowałabym ze skórki pomarańczowej, ale całość wygląda genialnie 😀
🙂
😉
jest,jest:)
😉
Hmm, wybornie 😀
😉
Uwielbiam to ciasto:)
😉
Z chęcią zjadłoby się takie ciasto 🙂