Ciasta

Świąteczny torcik orzechowy

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Święta to czas mazurków, serników i drożdżowych babek. A w tym roku, może tak inaczej? Co byście powiedzieli na cudownie proste ciasto, które wygląda i smakuje wspaniale? To torcik orzechowy, bez pieczenia. Zapewniam, że wyjdzie każdemu. Smakuje obłędnie wręcz orzechowo, kremowo i delikatnie. Myślę, że to bardzo odmiana dla tradycyjnego mazurka. To co go wyróżnia, to bardzo proste przygotowanie, efektowny wygląd i niezapomniany smak. Osobiście wielką fanką tortów nie jestem, preferuję proste wypieki, ale temu smakołykowi nie mogłam się oprzeć i nie skończyło się na jednym kawałku. Naprawdę dawno nie jadłam tak pysznego deseru. Maksymalnie kremowy, solidnie orzechowy, i znów się powtórzę, ekspresowy, bez pieczenia. Nie da się go zepsuć! Jedyną złotą zasadą jest to, żeby dobrze rozpuścić żelatynę i żeby była ona lekko wystudzona. I to tyle. I można się cieszyć pysznym deserem, który na pewno zrobi wrażenie i na Was i na gościach.

A jak Wasze plany świąteczne? My będziemy sami, w naszym nowym domku. Pogoda nas nie zachęci do długich spacerów, więc będziemy pewnie odpoczywać w domowych pieleszach. Ostatnio wróciłam do gry mojego dzieciństwa, czyli do poczciwych Scrabli! Zamierzam ograć męża raz za razem i dobrze się bawić. A w międzyczasie zajadać ten świąteczny torcik. I takich Świąt na luzie, z najbliższymi dla Was osobami Wam życzę!

Share

rb_lena
przygotowanie
80
gotowanie
15
ilość porcji
8
całkowity czas
95

Będzie potrzebne

  • Tortownica

  • Mikser

  • Dwie miski

  • Blender

  • Folia spożywcza

Składniki

  • 200 gramów herbatników kakaowych

  • 120 gramów masła

  • 2 pełne łyżki kakao

  • 250 gramów serka mascarpone

  • 500 ml śmietanki kremówki

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 100 gramów masła orzechowego niesolonego

  • Pół szklanki mielonych orzechów laskowych bądź włoskich

  • Pół szklanki cukru pudru

  • Posiekane orzechy

  • Kakao

  • Płatki kwiatów

  • Jajeczka czekoladowe

Przepis krok po kroku

1

Spód

Roztapiam masło. Herbatniki dokładnie rozgniatam, łączę z masłem i kakao. Tortownicę wykładam folią spożywczą, wysypuję składniki spodu i dokładnie ugniatam. Wkładam tortownicę ze spodem do lodówki i chłodzę minimum 30 minut.
2

Masa orzechowa

Żelatynę zalewam wrzątkiem, dokładnie mieszam i odstawiam na 10 minut. Ubijam serek mascarpone z cukrem pudrem i masłem orzechowym na jednolitą masę. W drugiej misce ubijam na sztywno śmietankę kremówkę. Łączę dwie masy, miksuję przez chwilkę, dodaję płynną żelatynę i delikatnie miksuję krem.
3

Podanie

Na schłodzony spód wylewam masę orzechową, wyrównuję wierzch. Dekoruję wierzch orzechami, kakao, płatkami kwiatów i jajeczkami wielkanocnymi. Bawcie się dekoracją jak dzieci! Deser chłodzę minimum przez godzinę w lodówce.
1492 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.