Ciasta

Świąteczny torcik orzechowy

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Święta to czas mazurków, serników i drożdżowych babek. A w tym roku, może tak inaczej? Co byście powiedzieli na cudownie proste ciasto, które wygląda i smakuje wspaniale? To torcik orzechowy, bez pieczenia. Zapewniam, że wyjdzie każdemu. Smakuje obłędnie wręcz orzechowo, kremowo i delikatnie. Myślę, że to bardzo odmiana dla tradycyjnego mazurka. To co go wyróżnia, to bardzo proste przygotowanie, efektowny wygląd i niezapomniany smak. Osobiście wielką fanką tortów nie jestem, preferuję proste wypieki, ale temu smakołykowi nie mogłam się oprzeć i nie skończyło się na jednym kawałku. Naprawdę dawno nie jadłam tak pysznego deseru. Maksymalnie kremowy, solidnie orzechowy, i znów się powtórzę, ekspresowy, bez pieczenia. Nie da się go zepsuć! Jedyną złotą zasadą jest to, żeby dobrze rozpuścić żelatynę i żeby była ona lekko wystudzona. I to tyle. I można się cieszyć pysznym deserem, który na pewno zrobi wrażenie i na Was i na gościach.

A jak Wasze plany świąteczne? My będziemy sami, w naszym nowym domku. Pogoda nas nie zachęci do długich spacerów, więc będziemy pewnie odpoczywać w domowych pieleszach. Ostatnio wróciłam do gry mojego dzieciństwa, czyli do poczciwych Scrabli! Zamierzam ograć męża raz za razem i dobrze się bawić. A w międzyczasie zajadać ten świąteczny torcik. I takich Świąt na luzie, z najbliższymi dla Was osobami Wam życzę!

Share

rb_lena
przygotowanie
80
gotowanie
15
ilość porcji
8
całkowity czas
95

Będzie potrzebne

  • Tortownica

  • Mikser

  • Dwie miski

  • Blender

  • Folia spożywcza

Składniki

  • 200 gramów herbatników kakaowych

  • 120 gramów masła

  • 2 pełne łyżki kakao

  • 250 gramów serka mascarpone

  • 500 ml śmietanki kremówki

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 100 gramów masła orzechowego niesolonego

  • Pół szklanki mielonych orzechów laskowych bądź włoskich

  • Pół szklanki cukru pudru

  • Posiekane orzechy

  • Kakao

  • Płatki kwiatów

  • Jajeczka czekoladowe

Przepis krok po kroku

1

Spód

Roztapiam masło. Herbatniki dokładnie rozgniatam, łączę z masłem i kakao. Tortownicę wykładam folią spożywczą, wysypuję składniki spodu i dokładnie ugniatam. Wkładam tortownicę ze spodem do lodówki i chłodzę minimum 30 minut.
2

Masa orzechowa

Żelatynę zalewam wrzątkiem, dokładnie mieszam i odstawiam na 10 minut. Ubijam serek mascarpone z cukrem pudrem i masłem orzechowym na jednolitą masę. W drugiej misce ubijam na sztywno śmietankę kremówkę. Łączę dwie masy, miksuję przez chwilkę, dodaję płynną żelatynę i delikatnie miksuję krem.
3

Podanie

Na schłodzony spód wylewam masę orzechową, wyrównuję wierzch. Dekoruję wierzch orzechami, kakao, płatkami kwiatów i jajeczkami wielkanocnymi. Bawcie się dekoracją jak dzieci! Deser chłodzę minimum przez godzinę w lodówce.
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.