Ciasta

Szarlotka na serku

1 Min. czytania
Pogoda jest dalej piękna, ci co mają teraz urlop nad polskim morzem nie mogą narzekać. Tłumu turystów jeszcze nie ma, spokojnie można rozkoszować się kawą w kawiarnianych ogródkach, można spokojnie spacerować i podziwiać. Co prawda w morzu nie polecam się kąpać, ale nie oszukujmy się w Trójmieście zawsze jest co robić i co zobaczyć-nawet jeśli chwilowo mamy oberwanie chmury. Kiedy inni wypoczywają, inni ciężko pracują. Zostaje im więc tylko uprzyjemnienie sobie życia poprzez słodkości. Tym razem przygotowałam szybkie i proste ciasto, które naprawdę smakuje wyśmienicie. Czyli kruche ciasto na serku homogenizowanym z połówkami jabłek. Wygląda uroczo i smakuje wyjątkowo pysznie. Przygotowanie tego ciasta było dla mnie wyjątkowo relaksującą czynnością na koniec pracowitego dnia. A tych pracowitych dni przede mną wciąż więcej niż mniej. Dlatego też tak bardzo cenię sobie te chwile spokoju i wieczornego odpoczynku z książką i kawałkiem ciasta. Nawet w środku pracowitego tygodnia mogę poczuć się jak turystka.

Składniki:
125 gramów masła
2 jajka
250 gram mąki krupczatki
100 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
200 gr serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki cukru kokosowego
Skórka z połówki cytryny
5 Szarych Renet
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego

Ewentualnie cukier  puder

Siekam masło z jajkami i cukrem. Dodaję obie mąki i startą skórkę z cytryny. Na sam koniec zostawiam sobie serek, dodaję go do ciasta i zagniatam gładkie ciasto. Chłodzę je minimum godzinę w lodówce.
Jabłka myję kroję na połówki.
Ciasto dzielę na dwie części, wałkuję je na wielkość blaszki do pieczenia. Formę wykładam papierem do pieczenia, przekładam pierwszą część ciasta. Na cieście kładę jabłka wypukłością do góry, posypuję je cukrem z wanilią i cynamonem, przykrywam drugą częścią ciasta i posypuję wierzch cukrem trzcinowy. Ciasto piekę około 35 minut w 170 stopniach.
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

63 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.