Siekam masło z jajkami i cukrem. Dodaję obie mąki i startą skórkę z cytryny. Na sam koniec zostawiam sobie serek, dodaję go do ciasta i zagniatam gładkie ciasto. Chłodzę je minimum godzinę w lodówce.
Jabłka myję kroję na połówki.
Ciasto dzielę na dwie części, wałkuję je na wielkość blaszki do pieczenia. Formę wykładam papierem do pieczenia, przekładam pierwszą część ciasta. Na cieście kładę jabłka wypukłością do góry, posypuję je cukrem z wanilią i cynamonem, przykrywam drugą częścią ciasta i posypuję wierzch cukrem trzcinowy. Ciasto piekę około 35 minut w 170 stopniach.
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Pogoda jest dalej piękna, ci co mają teraz urlop nad polskim morzem nie mogą narzekać. Tłumu turystów jeszcze nie ma, spokojnie można rozkoszować się kawą w kawiarnianych ogródkach, można spokojnie spacerować i podziwiać. Co prawda w morzu nie polecam się kąpać, ale nie oszukujmy się w Trójmieście zawsze jest co robić i co zobaczyć-nawet jeśli chwilowo mamy oberwanie chmury. Kiedy inni wypoczywają, inni ciężko pracują. Zostaje im więc tylko uprzyjemnienie sobie życia poprzez słodkości. Tym razem przygotowałam szybkie i proste ciasto, które naprawdę smakuje wyśmienicie. Czyli kruche ciasto na serku homogenizowanym z połówkami jabłek. Wygląda uroczo i smakuje wyjątkowo pysznie. Przygotowanie tego ciasta było dla mnie wyjątkowo relaksującą czynnością na koniec pracowitego dnia. A tych pracowitych dni przede mną wciąż więcej niż mniej. Dlatego też tak bardzo cenię sobie te chwile spokoju i wieczornego odpoczynku z książką i kawałkiem ciasta. Nawet w środku pracowitego tygodnia mogę poczuć się jak turystka.
Składniki:
125 gramów masła
2 jajka
250 gram mąki krupczatki
100 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
200 gr serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki cukru kokosowego
Skórka z połówki cytryny
5 Szarych Renet
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
Ewentualnie cukier puder
Nie robiłam jeszcze ciasta kruchego na serku homogenizowanym. Muszę spróbować koniecznie. Ale do szarlotki też zawsze staram się używać właśnie szarych renet 😉 Najlepsze, choć czasem nigdzie nie mogę ich zlaleźć 🙂 Pozdrowieńka serdeczne 🙂
ja na szczęście mam stały punkt z szarymi renetami, uwielbiam je do ciast:)
Z taką szarlotką, książką i kawą wypoczywałoby się niesamowicie przyjemnie 🙂
🙂
Robiłam bardzo podobne ciasto, smakuje obłędnie, polecam!
😉
Znakomicie się prezentuje! Dużo bym dała za kawałek Twojej szarlotki 🙂 Pozdrawiam serdecznie!!!
dziękuję:)
Już od dawna chcemy zrobić takie ciasto! Ale zawsze coś innego wypadnie 😛 Super, że wykorzystałaś nasz ulubiony rodzaj jabłek 🙂
Cudny pomysł 😀
🙂
polecam,koniecznie zróbcie:)
Bardzo, bardzo apetycznie wygląda, poproszę kawałeczek 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
Dodaję do ulubionych i do zrobienia 😀
Jabłkowy rarytas 🙂
Trafiłaś w mój gust, bo szarlotka i sernik to moje dwa ulubione ciasta. 🙂
Mniam 🙂 uwielbiam take szarlotki 🙂
Mniam 🙂 uwielbiam take szarlotki 🙂
Bardzo podoba mi się jej wnętrze, wygląda pysznie 🙂
Oj tak zjadłabym kawałek takie szarlotki. Pychotka.
dziękuję:)
😉
😉
😉
dokładnie:)
🙂
Dziękuję:)
Jak już wspomniałam kiedyś. Wszystkie szarlotki są u mnie mile widziane 🙂 Mniam 🙂
Takie chrupiące ciasto i jabłkowe nadzienie… Mmmm 🙂
🙂
🙂
Szarlotka to moje zdecydowanie ukochane ciasto <3
🙂
Szarlotka smak dzieciństwa wygląda kusząco 🙂
Szarlotka smak dzieciństwa wygląda kusząco 🙂
😉
Oj szarlotki są pyszne, Uwielbiam
Pycha, znam i uwielbiam!
😉
🙂
Oryginalny przepis. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Zazdroszczę teraz tego Trójmiasta, ja w Warszawie, a chętnie by się tak popołudniu na odpoczynek skoczyło na plażę <3
A szarlotka pięknie wygląda, to jedno z moich najukochańszych ciast, a z serkiem jeszcze nie robiłam :> Musi być jeszcze delikatniejsza, trzeba spróbować 🙂
Dziękuję:-)
A ja chętnie bym na weekend wpadła do stolicy:-)
Szarlotka jest bardzo delikatna:-)
Jest pyszna 🙂
😉
Ojejku jak pysznie wyglada 🙂 Zdecydowanie najbardziej lubie szarlotkę, ale własnie taka domowa 🙂
🙂
Jak szarlotka to ja zawsze :))))
🙂