Ostatnie dni są po prostu bajeczne. Pogodowo oczywiście. Słońce nie daje od siebie odpocząć a wysokie temperatury zachęcają do spędzania czasu poza domem. Tym bardziej,że mamy weekend, więc korzystajmy z pięknej aury póki znów nie przyjdzie deszcz i chłód. Moją weekendową propozycją jest ciasto, które składa się z samych zdrowych składników. Mąka owsiana, płatki owsiane, żurawina, gorzka czekolada. To ciasto jest wspaniałe, i uwaga, można je jeść nie tylko na deser. Jeżeli nie poleje się go czekoladą, wspaniale nada się na śniadanie, to pierwsze bądź drugie. Ale z drugiej kto nam zabroni jeść bardzo czekoladowe ciasto na śniadanie? No właśnie, nikt. Więc śmiało je pieczmy, i jedzmy kiedy tylko mamy ochotę. Ja biorę kawałek i zmykam nad morze, a może do lasu? Albo do parku? Nieważne, pogoda wzywa by tę niedzielę spędzić poza domem.
Składniki:
3 jajka
250 gramów mąki owsianej
3 łyżki mąki pszennej tortowej
4 łyżki płatków owsianych
4 łyżki cukru kokosowego
1/3 szklanki wiórków kokosowych
70 dg gorzkiej czekolady
Pół szklanki suszonej żurawiny
1 łyżka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy
25 dg gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Żurawinę namaczam we wrzątku przez minimum kwadrans.
Jajka ucieram z cukrem i wanilią. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do jajek. Do ciasta dodaję wiórki, płatki i żurawinę. Siekam czekoladę na większe kawałki i również dodaję do ciasta. Mieszam, ale niezbyt dokładnie.
Keksówkę smaruję masłem, i wysypuję bułką tartą. Wylewam ciasto i piekę je 45 minut w 175 stopniach.
Czekoladę roztapiam z mlekiem, polewam ciasto, posypuję wiórkami.
🙂
Wygląda bajecznie 🙂
😉
Jak pracowałam, w weekend była piękna pogoda, gdy w końcu miałam wolne – deszcz. Zawsze tak jest, heh…
Ciacho wygląda bosko, zjadłabym bez względu na pogodę 🙂
Wygląda super !!! Mogę je upiec same wartościowe produkty córka bedzie przeszcześliwa.Dziękuję za przepis 🙂