Ciasta

Szybkie muffiny z truskawkami i brzoskwiniami

1 Min. czytania
W końcu się doczekałam. W końcu mam swój wymarzony urlop. Tydzień poza domem. Tydzień niegotowania, niesprzątania, nierobienia nic czego bym nie chciała. Mam nadzieję, że będzie to tydzień relaksu, odrobinę leniwy, że będę chodzić na poranne spacery, korzystać z  oferty spa i rozpieszczać popołudniami w kawiarni. Zdecydowanie potrzebuję zmiany otoczenia, wyrwania się z codziennej rutyny. Mieć czas na leniwe chwile z książką, nie martwienie pracą i codziennymi problemami. Zgodnie z prognozą pogody najbliższy tydzień ma być upalny. Dlatego też szybko podjęłam decyzję, zarezerwowałam termin w ośrodku i w drogę. Parki, sosnowy las i świeże powietrze czeka. Przez tydzień wyłączę się z blogowego życia. Coś czuję., że taki tydzień spędzony z dala od komputera dobrze mi zrobi. Dlatego też nie przygotowałam przepisów na zapas. Każdemu potrzebny jest taki czas tu i teraz.
Ale zanim spakuję ostatnie sukienki i kosmetyki. Zdecyduję które sandałki zabiorę, zapraszam na pyszne i błyskawiczne muffinki. Mój brat uznał, że to najlepsze muffinki jakie kiedykolwiek zrobiłam. Lekkie, miękie, delikatne. Idealnie smakuje również połączenie brzoskwini i truskawek. Takie muffinki świetnie sprawdzą się na ogrodowych spotkaniach, piknikach na plaży, oraz w podróży. Niczego nie pobrudzą bo nie mają polew i kremów, są za to smakowitą przekąską i pysznym deserem. Ja je pokochałam, i polecam Wam te proste i przepyszne muffinki.


Składniki:
2 małe brzoskwinie
8-10 małych truskawek
200 ml jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
3 łyżki cukru kokosowego
350 gramów mąki
2 małe jajka
Ekstrakt waniliowy
Szczypta kardamonu

Dodatkowo cukier puder

Owoce myję, kroję na małe kawałki.
Jajka ucieram razem z jogurtem , wanilią i olejem. W drugiej misce łączę wszystkie suche składniki, nie należy mieszać zbyt długo. Na końcu dodaję owoce, mieszam raz jeszcze.

Formę do muffinek wykładam papilotkami, wlewam do niego ciasto – mniej więcej do 3/4 wysokości. Muffinki piekę przez 20-25 minut w 185 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

76 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.