Śniadania na słono

Tosty francuskie a’la gofry

1 Min. czytania
Jeżeli również bywacie kulinarnie niezdecydowani i macie dylematy gofry czy tosty francuskie, to ten przepis jest dla Was. Bardzo lubię mieć wolne w środku tygodnia. Co prawda ta okazja nie była zbyt przyjemna, ale smutny dzień postanowiłam umilić sobie fajnym śniadaniem. Tylko co tu zjeść, skoro nie byłam zdecydowana co zjeść? Po głowie chodziły mi dawno nie jedzone gofry, i jeszcze dawnej niejedzone tosty francuskie. Tego myślenia było zdecydowanie za dużo, dlatego też postanowiłam zrobić francuskie gofry. Albo tostowe gofry. Jak chcecie, nazwa dowolna. W każdym razem śniadanie wyszło obłędne. Połączenie delikatnych tostów i chrupiących gofrów, czy może być coś lepszego? Sama nie wiem czemu dopiero teraz wpadłam na taki pomysł. Prosto, pysznie i szybciutko. Odmieńce swoje śniadania. Naprawdę warto.

Składniki:
6 kromek chałki (najlepiej 2-3 dniowej)
2 jajka
200 ml mleka
 2 łyżeczki cynamonu
Parę kropli esencji waniliowej
Cukier trzcinowy

Roztrzepuję jajko razem z łyżeczką cynamonu, dodaję mleko i wanilię. Dokładnie mieszam. Kromki chałki zanurzam w płynie i obracam, tak by wchłonęły płyn.
Rozgrzewam gofrownicę, kawałki chałki podpiekam z obu stron do zarumienienia.

Cukier mieszam z cynamonem na talerzu, gotowe gofry francuskie obtaczam w cukrze cynamonowym.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…
Śniadania na słono

Bułeczki Nigelli. Mięciutkie.

20 Min. gotowania
Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją miłością do domowych bułeczek, na niedzielne śniadanie. Nie ma nic lepszego niż…
Śniadania na słono

Nocne bułki drożdżowe

22 Min. gotowania
Ostatnio bardzo, ale to bardzo wkręciłam się w pieczenie domowego pieczywa. Ta pasja wróciła do mnie na nowo. A ja powoli uzależniam…

40 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.